Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bezorgdheden over Europese economie: ‘Wachten op een herstel in Europa is stilaan wachten op Godot’ De fratsen van Donald Trump kunnen het Europese herstel vertragen of zelfs uitstellen. Maar het grote probleem van de Europese economie is niet Donald Trump, maar de gebroken economische weerstand. Met een productiviteitswinst van nog nauwelijks 0,5 procent per jaar is elke schok er een te veel voor de Europese economie. "De onzekerheid is nooit groter geweest."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Brazilië probeert allemans vriend te blijven Een Belgische delegatie is deze week op handelsmissie in Brazilië, een economie met troeven maar ook kwetsbaarheden. Geostrategisch probeert president Lula da Silva neutraal te blijven, maar de komst van Donald Trump dreigt Brazilië dieper in de armen van China te duwen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Het verzet tegen de 'nota-De Wever' doet wenkbrauwen fronsen, er is geen weg terug' Langere loopbanen, een hervorming van het ambtenarenpensioen, een bijgestuurde index, de activering langdurig zieken, een meer gestroomlijnde vermogensfiscaliteit… In de nieuwste nota-De Wever staan de hervormingen die het IMF en de OESO bepleiten en die de Europese Commissie eist. Wat ook de samenstelling van de volgende federale regering is, deze nota vormt de basis van elk federaal regeerakkoord.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting: ‘Een inspanning van 25 miljard euro is perfect haalbaar zonder de mensen pijn te doen’ De Belgische begroting staat voor een inspanning van minstens 25 miljard euro om een vermanende vinger van Europa, de financiële markten en de kredietagentschappen te vermijden. Maar zo’n inspanning is perfect haalbaar, zegt federaal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand. "We kunnen de begroting op de rails krijgen zonder belastingverhogingen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Over de blaam van Bloomberg voor België: ‘Op 10 juni zal de toon veranderen’ Het Amerikaanse toonaangevende financiële persbureau Bloomberg slaat in een opvallend scherpe analyse alarm over de Belgische overheidsfinanciën. "Even erg als de VS, maar dan wel zonder het voordeel van de dollar", klinkt het. Wat is het belang van deze blamage? Vijf vragen aan de hoofdeconoom van Trends, Daan Killemaes.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid KBC-hoofdeconoom Hans Dewachter: ‘Het grootste risico dit jaar? De comeback van een impulsieve Donald Trump’ De Amerikaanse economie stoomt door en de Europese economie mag straks op een bescheiden herstel rekenen. Tegen een achtergrond van verkiezingsstress en de hoop op renteverlagingen ogen de economische vooruitzichten lang niet slecht. "Op voorwaarde dat de geopolitieke spanningen niet escaleren", waarschuwt Hans Dewachter, de hoofdeconoom van KBC Groep.
Nieuws Nieuws Alle uitdagingen voor de ‘Argentijnse Trump’: dit is waarom hij het moeilijk krijgt Javier Milei wordt de nieuwe president van Argentinië. Zijn libertaire ideeën zijn wellicht te extreem om te kunnen werken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitse economie krimpt met 0,1 procent in derde kwartaal Gezinnen die minder uitgeven en de slabakkende wereldeconomie hebben afgelopen zomer tot een krimp van de Duitse economie geleid. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Hier wonen de allerrijksten ter wereld (grafiek) Handelt u in jachten, villa’s of moderne kunst? Dan kunt u gerust zijn: het aantal potentiële klanten zal de komende jaren waarschijnlijk toenemen – ook al gaat het niet zo snel meer als voorheen. Dat is de inschatting van de analisten van het Britse adviesbureau Knight Frank, die al jarenlang gegevens over de wereldwijde rijkdom verzamelen en evalueren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitsland steekt Japan voorbij als derde grootste economie ter wereld: ‘De kreupele en de blinde’ Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde het eerder al en het is nu ook bevestigd: Duitsland heeft in 2023 Japan ingehaald als derde grootste economie van de wereld. Zat de Duitse economie niet in een dip? Etion-hoofdeconoom Geert Janssens legde eerder al uit hoe de vork aan de steel zit. (Her)lees.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid IMF en Wereldbank bikkelen om de stemrechten: 'China zal niet al te hard proberen zijn zin te krijgen' Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank houden hun jaarlijkse ledenvergadering in Marrakech. Een herziening van de stemrechten staat hoog op de agenda. Blijven de Verenigde Staten de grote baas? Of krijgen de opkomende landen – en vooral China – eindelijk de zeggenschap die hen toekomt?
Magazine Magazine Is de Europese Centrale Bank te machtig geworden? Van monetair beleid tot geopolitiek en klimaatverandering, de verantwoordelijkheden van de ECB nemen toe.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Argentijnse inflatie stijgt tot 124,4 procent: deze landen kennen de grootste geldontwaarding De jaarlijkse inflatie in Argentinië is verder gestegen tot het hoogste niveau in meer dan 30 jaar: 124,4 procent is het leven er in een jaar tijd duurder geworden. Wereldwijd is de officiële inflatie slechts in twee landen hoger.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Economische opgang van India staat in schril contrast met Chinese neergang' De G20 komt voort uit de G7, die voor het eerst samenkwam in Keulen in juni 1999 (dat waren toen de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie). De eerste meeting van de G20 vond plaats in Berlijn in december 1999. De zeven landen vonden dat Afrika, Midden- …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Duitse economie heeft een nieuw wirtschaftswunder nodig Volgens de Duitse federale regering koelt de economie slechts een beetje af, maar Duitse economen waarschuwen voor een structurele zwakte. Het Duitse weekblad Der Spiegel wijdt zijn omslagverhaal aan de haperende Duitse economie. “Misschien moet er eerst een grote Duitse autobouwer failliet gaan, voor we echt wakker schieten.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Staatssecretaris Bertrand: 'Om de begroting op orde te krijgen zijn er hervormingen op lange termijn nodig' Met een open brief roept een groep van jongerenvertegenwoordigers de regeringen van het land op tot betere begrotingen, die meer rekening houden met de toekomstige generaties. De jongeren vragen een breed politiek zomerakkoord met daarin een generatiepact: hervormingen in de arbeidsmarkt, pensioenen en fiscaliteit die ook op lange termijn betaalbaar blijven. “De huidige begrotingsmalaise baart ons grote zorgen”, schrijven ze: “Het zijn wij, de jongeren, die later het gelag zullen betalen voor de collectieve nalatigheid van de politiek.” Trends sprak met de initiatiefnemers en vroeg staatssecretaris voor Begroting, Bertrand om een reactie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Gemiddelde Belg had in 2022 een schuld van 53.280 dollar’: is dat een probleem of niet? De gemiddelde Belg stond vorig jaar maar liefst 53.280 dollar, of 48.833 euro, in het krijt. Dat blijkt uit het Sovereign Debt Index-rapport van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson. In geen enkel ander Europees land is de schuldenlast, uitgedrukt per hoofd van de bevolking, hoger dan in België. Hoe omineus is die lezing van de staatsschuld van ons land? We vroegen het aan economen en financiële experts van verschillende strekkingen.