VLAAMSE WALL STREET, GELD REGEERT.

Vlaams kapitaal. Beter ware anders, maar de werkelijkheid blijft : geld regeert de wereld. Geld regeert ook de Belgische wereld.

De Vlamingen, privé en de politieke leiding van de Vlamingen de Vlaamse regering , moeten in het nieuwe jaar doorduwen om in geldzaken macht en aanzien te verwerven. Achter de hand geeuwt de leiding van de Generale Maatschappij van België (GMB) als zij de Vlaamse dadendrang akteert bij de privatizering van X, Y en Z. Steeds stelt GMB, en haar Franstalige geestesgenoten, terecht, waar blijven de miljarden ? Precies, waar blijven de miljarden ? Ze zijn er in Vlaanderen, ze worden echter op de foute adressen en bankrekeningnummers gestort.

Waarom, om slechts één voorbeeld te noemen, dragen de Vlaamse spaarders zo massaal als lemmingen hun spaarcenten naar de zoveelste Philippe-lening. Zij financieren, met een aantrekkelijk rendement voor zichzelf, daar niet van, de onetisch diepe put van de Belgische overheidsbegroting. Dit is goed geld naar slecht geld werpen. De tientallen Vlaamse spaarmiljarden voor de slappe overheid zij durft de grote probleemvelden van haar bestedingen niet betreden (sociale zekerheid, de inefficiënte en opgezwollen administratie) belanden niet bij toekomstgerichte investeringen in de ondernemingen. Dus in technologie en tewerkstelling.

De Vlaamse regering moet bekijken in een ronde van heronderhandelingen met het federale niveau of ze geen eigen macht kan afdwingen om de discriminatie tussen vastrentend en risicopapier (aandelen) op de beurs uit te wissen. Als het van België afhangt is dit, gezien de overheidsput, een ingreep voor de verre toekomst. Vlaanderen kan niet wachten. Wij zijn jong en willen voorwaarts.

Waarom niet, om een tweede voorbeeld te noemen, de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) een sterkere rol geven als katalysator van een eigen Vlaamse financiële macht. De Gimv heeft een nieuwe beleidsbrief geschreven over haar prioriteiten. Ze is na de kater van KS opnieuw aanbeland bij haar roeping : de financiële voorpost van Vlaanderen te zijn. De Gimv heeft recht op meer overheidsgeld, want zij besteedt dit gewetensvol en modern, en de Vlaamse spaarder heeft recht op een direkte entree bij de Gimv.

Het financiehuis van Raynier van Outryve en Gerard Van Acker is een vinnig vehikel voor een sterk public private partnership. Een Vlaamse Wall Street is nodig om in België mee te tellen. Eerst moeten Gimv, Ackermans & van Haaren, Asphales, Lessius groeien en dit is een opdracht voor alle Vlamingen, de spaarders op kop. Nadat dit is gerealizeerd, is het nuttig om eventueel de sirenezang van de Frans-Belgische groepen te volgen en hen Vlaams spaargeld te bezorgen. De Vlamingen zijn in deze faze (er komt uiteraard een volgende faze) beter af met de kreatie van eigen financiële macht dan met verspreide aandelen en minderheidsparticipaties bij Tractebel, Generale Maatschappij, Groep Brussel Lambert, enzovoort. Het zal hen geen windeieren leggen. De Vlam-21, met Vlaamse en Europese beursbedrijven, gelanceerd en gepatroneerd door mensen met durf van bij ons, wijst de weg. We evolueerden in ’94 in de goede richting. Doorduwen.

F. Cr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content