‘Veranderingen zijn kansen’

Een jaar geleden kwam Carl Laurent aan het hoofd van Siemens Healthineers, net na de beursgang in maart 2018. De healthcaredivisie van Siemens was internationaal al een aparte entiteit. Siemens Healthineers (wat staat voor healthcare en engineers) is het samengaan van de divisies medische beeldvorming en diagnostica. Laurent was sinds 2016 in ons land verantwoordelijk voor laboratorium diagnostics en leidde toen een team van tachtig mensen. Bij Siemens Healthineers geeft hij nu leiding aan meer dan 300 mensen. “Ik heb ervaring met verandering. Ik ben nooit van bedrijf veranderd, maar heb door overnames en fusies voor zeven bedrijven gewerkt. Ik heb veranderingen altijd als kansen gezien”, stelt Carl Laurent.

We moeten nieuwe technologieën op de rails zetten. In medische beeldvorming zijn we de marktleider, in labdiagnoses nog niet

Is het samengaan van beide divisies goed verlopen?

CARL LAURENT. “Medische beeldvorming en laboratorium diagnostics hanteren verschillende businessmodellen. De hoogtechnologische apparatuur in medische beeldvorming is voor de ziekenhuizen een investering. De klanten kopen een MR- of een CT-scanner. Het businessmodel draait om diensverlening. Diagnostics heeft het model van printercartridges. De inkomsten komen vooral van de navullingen. Die twee modellen samenvoegen of gemeenschappelijk klanten binnenhalen, is ook moeilijk. Beide divisies werken via aanbestedingen.

“We kunnen wel samenwerken in digitalisering. De twee divisies genereren veel data, waarop we artificiële intelligentie los kunnen laten. Met die data kunnen we therapieën personaliseren. We spreken van precisiegenees-

kunde. Digitale technologie kan ook de verschuiving naar meer thuiszorg ondersteunen. En we zien een sterke ontwikkeling van healthcare-apps.”

Als de twee eenheden in het nieuwe bedrijf zo verschillend zijn, hoe krijgt u dan de neuzen in dezelfde richting?

LAURENT. “We hebben uiteraard onze organisatie aangepast. We hebben het middelmanagement meer autonomie gegeven en het is actief betrokken bij de beslissingsprocessen. Het bedrijf wil minder hiërarchisch zijn en de mensen meer centraal stellen. Dat is de basis voor de cultuurverandering. Voor een Duits bedrijf was dat een grote verandering.

“Voor grote projecten brengen we mensen van beide divisies samen. Ze horen zo wat leeft en waarmee we bezig zijn. We streven ernaar zo veel mogelijk in dialoog te treden, al zijn er zaken die je top-down moet door-

voeren.”

Hoe karakteriseert u uw eerste jaar?

LAURENT. “Boeiend, interessant en uitdagend. Iedereen heeft verwachtingen en die moeten we kneden tot een gestroomlijnde organisatie. Ik moet ervoor zorgen dat die organisatie er voor de komende jaren staat. En dan is er ook de uitdaging van rekrutering, de oorlog om talent.

“We moeten nieuwe technologieën op de rails zetten. In medische beeldvorming zijn we de marktleider, in labdiagnoses nog niet.”

Carl Laurent (60)

Is: CEO van Siemens Healthineers BeLux

Vrije tijd: gezin, zwemmen, lopen, competitiebadminton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content