VER WERKEN, MEER VERWERKEN

Een experiment bij Alcatel Bell in Geel toont aan dat telewerkers een kwart meer werk kunnen verzetten dan andere werknemers. Werken op afstand verhelpt bovendien het fileprobleem.

Een aantal Alcatel Bell-werknemers uit de omgeving van Geel en uit Limburg pendelden tot voor kort naar de hoofdzetel in Antwerpen. Nu hoeft dat niet meer : het opstarten van een “telecottage” in de vestiging in Geel blijkt een win-win operatie te zijn voor werknemers en bedrijf.

“Getuigenissen leren ons dat telewerkers gemiddeld 25 % productiever zijn. Door minder verplaatsingen winnen zij dagelijks een aantal uren, zijn ze minder vermoeid, beter gemotiveerd, hun stress is lager en hun balans privé-leven/werk is meer in evenwicht”, zegt Francine Petit, medewerkster van het human resources management team in de Geelse fabriek.

De eerste telewerker startte er in maart ’96. Vrij snel volgden meerdere collega’s zijn voorbeeld. Francine Petit : “Vandaag hebben wij hier 12 telewerkers : 7 voltijds in Geel, de anderen werken 2 tot 3 dagen hier en de overige dagen in Antwerpen, om sociale isolatie te vermijden. Zij zien zich toch al gespaard van heel wat zenuwslopende kilometers.”

Petit doorprikt de idee dat telewerken enkel zou zijn weggelegd voor administratieve taken en vertaalwerk. “Bij ons zijn nu vooral softwarespecialisten en ingenieurs in hoogtechnologische functies als telewerker actief. Ook voor deze activiteiten kun je meetbare doelstellingen vastleggen en hierover afspraken maken. Volgens de metingen brengt telewerken de kwaliteit geenszins in het gedrang.”

Telewerken hoeft ook geen synoniem te zijn van thuiswerk. Zowel het filiaal in Geel als dat in Gent hebben zo’n telecottage, een gedecentraliseerd kantoor. Voor sommige personeelsleden ligt dat een stuk dichter bij huis dan het hoofdkantoor in Antwerpen. “De telewerkers maken gebruik van onze eigen krachtige netwerken”, aldus Petit. “Dit vergemakkelijkt de communicatie zowel met de collega’s als met de hiërarchie. Je moet uiteraard wel de nodige infrastructuur voorzien, het werk goed plannen. En iedereen moet zich aan de afspraken houden. Operationele chefs moeten hun weerstand tegen telewerk gevoed door de vrees om de controle over hun mensen te verliezen overwinnen ; de telewerkers zelf moeten er de persoonlijke baten van inzien. Vermits het werken op afstand ook voor de werkgever positieve kanten heeft, verwacht ik een verdere uitbreiding van dit project, want telewerken helpt ook de steeds belangrijker wordende flexibiliteit te ondersteunen.”

FRANCINE PETIT (ALCATEL BELL) Werken op afstand maakt mensen productiever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content