Van poolhouse tot moestuin

Hans Gestels en Bérénice De Bondt, Gestels Zwembaden © Debby Termonia

Als Frank Deboosere de eerste mooie lentedagen voorspelt, her-ontdekt de Vlaming zijn tuin. En dat mag wat kosten. De aanleg en het onderhoud worden, vaker dan vroeger, uitbesteed aan professionals. Ook voor zaden, planten en tuinmeubilair kijken we op geen euro. Voor wie nog dieper in de buidel wil tasten, is er nog altijd de tuindroom bij uitstek: een eigen zwembad. Daar heb je tegenwoordig geen riante villatuin meer voor nodig.

Zwemmen van Pasen tot Allerheiligen – Hans Gestels en Bérénice De Bondt, Gestels Zwembaden

Hans: “Ik heb altijd als ingenieur gewerkt in de industrie. Toen we thuis een zwembad wilden aanleggen, dacht ik: dat kan ik zelf (lacht). Het resultaat mocht er zijn, waarop vrienden vroegen of ik ook hun zwembad wilde plaatsen. De mondreclame deed haar werk en ondertussen zijn we vijftig zwembaden verder.

“Wij zijn gespecialiseerd in betonnen zwembaden, die ter plaatse worden gegoten. Een betonconstructie heeft het voordeel dat alle mogelijke vormen en afmetingen mogelijk zijn, en dat ze meteen waterdicht is. De afwerking gebeurt volgens de smaak van de klant, in harmonie met het huis en de tuin. Wij zorgen ook voor de filterinstallatie, het onderhoud, de verwarming en de verlichting.”

Bérénice: “Ik zit twintig jaar in de modesector, als agent voor kledingmerken in het hogere segment. Nu ben ik zo goed als fulltime met ons zwembadbedrijf bezig. Ik doe de marketing en de administratie, en ik help klanten bij de inrichting van hun tuin en poolhouse: van meubels over accessoires tot en met radio’s voor in de tuin.

“Een zwembad blijft een product dat doet dromen. Al zie je er steeds meer, ook in kleinere tuinen en zelfs midden in de stad. Nu de seizoenen minder uitgesproken zijn, beseffen mensen dat een zwembad een investering is waar je meer dan enkele maanden per jaar plezier aan beleeft. Met een goede warmtepomp en gunstig gezinde weergoden, zwem je tegenwoordig van Pasen tot Allerheiligen.”

Stadstuinen met alles erop en eraan – Pieter-Jan Swinnen, Siertuinen Swinnen

“Dat ik op de tuinbouwschool terechtkwam, was een beslissing van mijn moeder, die dat wel iets voor mij vond. Na mijn eerste vakantiejob in het tuinonderhoud besefte ik dat ze gelijk had. Toen ik 19 was, startte ik als zelfstandig tuinaannemer.

“In het begin deed ik vooral onderhoud, met vaste contracten die enige zekerheid boden. Later ging ik flyers bussen, en zo raakte ik aan mijn eerste opdrachten voor tuinaanleg. Daarvoor werk ik vaak en graag samen met tuinarchitecten. Dat levert een mooie wisselwerking op, want het ontwerp en de aanleg zijn twee verschillende beroepen. Ik heb drie medewerkers in dienst, aangevuld met jobstudenten in drukke periodes zoals het voorjaar, wanneer iedereen zijn tuin liefst nog gisteren in orde wil. Goede medewerkers vinden, dat blijft het allermoeilijkste.

“Mensen geven steeds meer uit aan het onderhoud en de aanleg van hun tuin. En hoewel die tuinen vaak kleiner zijn dan vroeger, wordt het verlanglijstje langer: een eethoek én een zithoek, een terras, een waterpartij, bomen, planten en bloemen, een buitenhaard en zelfs buitenschrijnwerk. Niet dat zo’n verlanglijst mij ooit heeft afgeschrikt. Integendeel: je zou ervan versteld staan wat er allemaal mogelijk is, zelfs in een kleine stadstuin, zolang je iedere vierkante meter maar optimaal benut.”

Het hele jaar klanten lokken – Rudi De Kerpel, Eurotuin

“In onze tuincentra in Merelbeke, Deinze, Ophasselt en Roeselare verkopen we groen voor binnen en buiten, zaden, bloemen en decoratie. Onze webshop is onze vijfde winkel. Bij het eerste mooie weer is het meteen volle bak. Maar daar zijn we op voorbereid. Als dat nodig is, schakelen we extra personeel in. Een grotere uitdaging is het hele jaar door klanten aan te trekken. Daarom verkopen we ’s winters kerstdecoratie en focussen we ook op producten voor huisdieren.

“Vlak bij onze winkel in Merelbeke hebben we onlangs Wellopet geopend, een gezondheids- en verzorgingscentrum voor honden en katten. Je kunt er terecht voor een consultatie bij de dierenarts, een was- of trimbeurt, of advies over het gedrag van je hond of kat. Ook in het weekend. Dat slaat aan.

“Eurotuin is ook mede-eigenaar van Mijntuin.org/ Monjardin.org, een tweetalig drukbezocht sociaal netwerk, waar 140.000 tuinliefhebbers informatie zoeken en uitwisselen. Tuinieren is dan ook al enkele jaren hot, en vooral de moestuin blijft immens populair. We willen blijkbaar terug naar de natuur en opnieuw weten wat we eten. Maar het is vooral heel leuk je eigen moestuin te zien evolueren. En kinderen leren weer waar de bloemkolen en de tomaten vandaan komen. Daarvoor alleen al zou je het doen, toch?”

Pieter-Jan Swinnen, Siertuinen Swinnen
Pieter-Jan Swinnen, Siertuinen Swinnen© Debby Termonia
Rudi De Kerpel, Eurotuin
Rudi De Kerpel, Eurotuin© Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content