TREND

NIEUWE MATERIALEN HERSCHEPPEN PRODUKTEN.

Fabrikanten van allerlei industriële en verbruikersprodukten moesten zich lange tijd beperken tot een aantal basismaterialen. Vandaag ontwikkelt zich een keuze aan nieuwe materialen die tien jaar geleden niet eens voorhanden was. Zoals kunstmatige vezels een revolutie hebben teweeggebracht in de kledingindustrie, zo zullen nieuwe materialen uit laboratoria het aanschijn van een breed gamma van produkten veranderen.

De vraag naar nieuwe op maat gemaakte materialen schept nieuwe markten die in de komende jaren fiks zullen groeien. Door de manipulatie van atoomstrukturen kunnen wetenschappers sterkere keramieken maken, maar ook nieuwe legeringen van ongelijkwaardige basismaterialen en vaste vormen van gassen. Sommige nieuwe materialen bestaan reeds, terwijl anderen nog in laboratoria vertoeven. Een kleine scheikundige reaktie op gang brengen, is één zaak, maar massaproduktie is wat anders.

– Autokonstrukteurs gebruiken sterker aluminium en staal in wagens. De vraag naar die metalen zal jaarlijks met 4,5 % stijgen.

– Nieuwe scheikundige middelen om mikro-organismen te bestrijden, vinden steeds meer klanten.

– Diamant en boornitride kennen een sterke vraag voor deklagen op werktuigen, slijtvaste onderdelen, protesen, luidsprekers en röntgenstralenafscherming. De markt groeit met 8 % per jaar.

– In sportartikelen en tuinuitrusting worden meer en meer polykarbonaatkombinaties en legeringen verwerkt. De vraag naar deze materialen zal tot eind 1997 met 9 % per jaar toenemen.

– Via een scheikundig proces wordt uit maïs plastic en additieven voor kunstharsen gewonnen. De markt van afbreekbare plastics groeit met 20 % per jaar, terwijl de markt voor de additieven toeneemt met 36 %.

Een aantal andere nieuwe materialen met zowel industriële als verbruikerstoepassingen wordt verwacht.

– Een groot gedeelte van de huidige isolatiematerialen zal worden vervangen door aërogels, die even doeltreffend zijn als CFK’s maar zonder risico. Aërogels worden gemaakt uit silicium. Het materiaal is zo licht als een spinneweb maar het kan duizendmaal zijn gewicht torsen.

– Op de Duitse spoorwegen kunnen treinreizigers hun borden en kopjes verorberen. Dat is niet alleen milieuvriendelijk maar bespaart ook op de afwas.

– Dow Chemical heeft een opvolger ontwikkeld voor teflon, de biezonder suksesrijke coating die niet plakt. De nieuwe coating heeft een plakkende zijde en kan makkelijk als verf worden uitgestreken. Een aantal mogelijke toepassingen zijn : graffiti-vrije muren, vlekvrije dassen, brandvrije bootrompen en ijsvrije vliegtuigen.

Bron : Trend Letter, nr. 8 van 13 april 1995.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content