Trane Belgium ademt weer

XAVIER GORGEMANS "Van de ijsbaan van Bagdad tot grote gebouwen in Mosul en Kirkoek." © GF
Wouter Temmerman medewerker Trends

Kort na een managementbuy-out bij Trane Belgium in 2014, klapten de belangrijkste twee exportmarkten dicht. De specialist in koeling, verwarming en ventilatie heroriënteerde zich met succes.

Wie binnenstapt bij de NAVO in Evere, in de Gentse Ghelamco Arena, in het Casino van Oostende of in de UCB in Eigenbrakel ademt lucht in die Trane Belgium heeft gekoeld, verwarmd of behandeld. Het zijn maar enkele voorbeelden van de locaties die Trane in ons land helpt met systemen voor koeling, ventilatie, verwarming, airconditioning of voor het beheer en de controle van gebouwen. De sterkere focus op de binnenlandse markt kwam er in 2014, net nadat Paul Pirard, Olivier Defroye en Xavier Gorgemans het Belgische Trane hadden overgenomen.

Trane is een internationaal merk van het Amerikaanse Ingersoll Rand. Mondiaal stelt Trane 30.000 mensen te werk. Het Belgische filiaal bezit de licentie voor de Belux, Irak en Libië. Ook de Europese inkomsten werden tot voor kort samengebracht in een Belgische vennootschap, maar die is verhuisd naar Ierland.

Aanbod vernieuwen

Op het moment van de managementbuy-out was iets meer dan een derde van de omzet afkomstig uit Libië en Irak. “Door de politieke omwentelingen in die twee landen, viel dat cijfer terug naar nul”, vertelt CEO Xavier Gorgemans. Focussen op België was het vanzelfsprekende antwoord, maar de nieuwe aandeelhouders herzagen hun commerciële strategie grondiger. Ze focusten enerzijds op de uitbreiding van de diensten (herstelling, onderhoud, optimalisering, …) voor bestaande installaties en ontwikkelden dat aanbod tot een kwart van de inkomsten. In 2016 opende het ook een afdeling in het Groothertogdom Luxemburg, die volgens de eigenaars meteen break-even draaide.

Anderzijds zette Trane Belgium in op de vernieuwing van zijn aanbod. Het wil vooral beantwoorden aan de stijgende vraag naar duurzame ingrepen. “Systemen om energie te herwaarderen of te recupereren zijn een duidelijke trend waar we op inspelen”, zegt Gorgemans. “Een mooi voorbeeld is de warmte-krachtkoppelings-installatie die we bij Alpro installeerden om uit warmte en elektriciteit koeling te creëren.” Voor de ontwikkeling van vernieuwende systemen sluit Trane, dat in België met dertig mensen werkt, steevast akkoorden met partners in binnen- en buitenland. Het heeft samenwerkingen lopen in onder andere Duitsland en India.

Terug naar Irak en Libië

Sinds begin dit jaar kijkt Trane Belgium voorzichtig weer naar de voormalige exportmarkten. Omdat andere Trane-filialen de meeste buitenlandse markten afdekken, blijven Irak en Libië een reële optie. “Ons netwerk daar is nooit helemaal verdwenen en sinds dit jaar realiseren we er ook weer projecten”, zegt Xavier Gorgemans. “Van de ijsbaan van Bagdad tot grote gebouwen in Mosul en Kirkoek. Ook in Libië hebben we een lokale partner waar we sterk op vertrouwen en werkten we onder andere aan een ziekenhuis en een yoghurtfabriek.”

Ondanks de voorzichtige herneming blijft de CEO behoedzaam. “Voor de eerste Golfoorlog vertrok elke dag een vrachtwagen naar Irak. Die periode komt niet meteen terug. We hebben intussen leren te leven met de politieke instabiliteit. Je hebt nooit garanties over hoe de markt zich zal gedragen, maar dat is in geen enkele business het geval.”

Wouter Temmerman

“Systemen om energie te herwaarderen of te recupereren zijn een duidelijke trend waar we op inspelen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content