Tommelein (Open VLD): ‘Wij werken volop verder aan Energiepact’

Bart Tommelein © Belga

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) blijft volop werken aan het Energiepact. Dat zegt zijn woordvoerster vrijdag. Ze reageert daarmee op de aankondiging van N-VA vrijdag in De Standaard dat de partij zich zal kanten tegen een Energiepact waarin staat dat de kerncentrales in 2025 moeten sluiten.

‘Wij werken met de drie andere ministers volop verder aan het Energiepact, ook dit weekend’, aldus woordvoerster Margot Neyskens vrijdag. ‘In overleg met de minister-president leggen wij geen verdere verklaringen af over het Energiepact, omdat dat het pact niet ten goede komt.’ De minister kondigde eerder al aan dat wat hem betreft, het Energiepact voor het einde van de kerstvakantie op tafel ligt.

Tommelein verklaarde woensdag al in het parlement dat hij afgesproken heeft met minister-president Geert Bourgeois (N-VA) om geen inhoudelijke uitspraken meer te doen over de kernuitstap. In De Zondag stelde hij nog ‘stomverbaasd’ dat de N-VA zich laat leiden door ‘grote lobbygroepen’, een uitspraak die hem door Bourgeois niet in dank werd afgenomen. Meerderheidspartij CD&V laat in De Standaard dan weer weten verbolgen te zijn.

Volgens Kamerlid Leen Dierick moet er zo snel mogelijk een pact komen. Anders is het te laat om de omslag te maken en zullen bedrijven niet investeren in hernieuwbare energie. Ze vewijst naar een Elia-studie waarin staat dat de kerncentrales dicht kunnen, indien er heel snel alternatieven worden gezocht. ‘Als de N-VA niet wil dat we beslissen, beslissen we eigenlijk ook: dan blijft het kernenergie, terwijl dat een eindig verhaal is. De N-VA speelt met onze toekomst’, klinkt het.

Volgens oppositiepartij sp.a zet een nieuw uitstel van de sluiting van de kerncentrales de ontwikkeling van toekomstgerichte hernieuwbare energie op de helling. ‘Alleen als de kerncentrales sluiten, worden investeringen in nieuwe technologieën volop rendabel’, zeggen sp.a-energiespecialisten Karin Temmerman en Rob Beenders. ‘De kernuitstap is wettelijk verankerd, om de sluitingsdatum te realiseren is een wetswijziging nodig. Dit wordt niet gesteund door de meerderheid’, klinkt het.

De partij roept N-VA dan ook op ‘om te stoppen met twijfels te zaaien over de sluitingsdatum van de kerncentrales’. Beenders en fractieleider Joris Vandenbroucke vragen bovendien een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement om de visie over kernuitstap binnen de Vlaamse regering te kennen.

Partner Content