Tijd voor de jeugd

VIKTOR HOVLAND Kenners voorspellen hem een grote toekomst. © REU

In de golfsport lijken leeftijd en ervaring niet langer een essentiële troef. Jonge spelers gaan almaar vroeger met de prijzen lopen. Zoals de twintigjarige Joaquin Niemann: hij won het eerste toernooi van het nieuwe seizoen in de PGA Tour. Met zijn talent en een stevige portie lef werd hij de eerste Chileen in de geschiedenis die een toernooi in het Amerikaanse circuit wint. Hij is ook nog maar de derde speler die jonger is dan 21 jaar die een toernooi wint. Alleen Severiano Ballesteros en Rory McIlroy deden het hem voor.

Joaquin Niemann is afkomstig uit Santiago en presteerde indrukwekkend sterk bij de amateurs. Zo won hij de Orange Bowl en was hij 44 weken de nummer één in zijn categorie. Vorig jaar stapte hij over naar de profspelers. Ook daar lijkt er geen einde aan zijn sprookje te komen: met zijn overwinning in de Greenpier Classic (21 onder de par) staat hij al in de top vijftig van de wereld.

De opvallende verjonging in de top van de professionele golfwereld is al een tijdje aan de gang. Spelers zoals Jordan Spieth, Justin Thomas en Jon Rahm lieten heel snel na hun overstap naar de professionals zien dat ervaring aan de top geen onmisbare deugd meer is. Er komen nog ieder jaar heel jonge spelers bij, zoals de Noor Viktor Hovland, die nog maar 21 jaar is. Hij is afkomstig uit Oslo en liet zich opleiden aan de Amerikaanse universiteit Oklahoma State. Sinds hij vorig jaar de titel in de US Amateur pakte, voorspellen kenners een grote toekomst voor Hovland.

Dit jaar werd hij als amateur 32ste in de Masters van Augusta en twaalfde in de US Open op Pebble Beach. In juni stapte hij over naar de professionals en vandaag draait hij al mee in de twee internationale circuits. In zijn eerste toernooi van de PGA Tour finishte hij in de top tien. Hovland was vorig weekend een van de grote attracties van het BMW Championship op Wentworth, waar hij als elfde eindigde. De Noor bulkt van het talent, hij speelt tegelijk lang en precies, en is ook nog eens een heel charismatische verschijning. Natuurlijk droomt hij van een deelname aan de volgende Ryder Cup, de landencompetitie tussen twaalf Europese spelers en twaalf Amerikaanse spelers.

Hovland is niet het enige jonge talent uit het noorden: de Deen Nicolai Hojgaard is pas achttien en werd al tweede in de recente KLM Open, het tweede toernooi van de European Tour, waar hij bij de profspelers aan deelneemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content