Testaankoop: ‘Energieleveranciers geven niet goedkoopste contract aan wie sociaal tarief verliest’

© Getty Images

In tegenstelling tot wat de wet voorschrijft, biedt TotalEnergies niet het goedkoopste contract aan aan wie vanaf juli niet meer in aanmerking komt voor het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Dat hekelt Testaankoop. Het bedrijf zelf ontkent.

Testaankoop heeft aanwijzingen dat ook andere leveranciers van plan zijn niet hun allergoedkoopste contract aan te bieden.

Sociaal tarief

Vanaf juli komt minstens een half miljoen klanten opnieuw op de commerciële markt voor gas en elektriciteit. Eind juni vervalt immers het uitgebreid sociaal tarief.

Dat was in 2021 ingevoerd en maakte dat ook mensen met een laag inkomen in aanmerking komen voor het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit, dat goedkoper is dan normale tarieven. 

Een groep van 300.000 klanten voor gas en 500.000 klanten voor elektriciteit belandt bijgevolg vanaf juli opnieuw op de commerciële markt.

Leveranciers zijn echter wel verplicht vanaf 1 juli het op dat moment goedkoopste product toe te passen voor die klanten, en dit voor een periode van drie maanden. 

Ontkend

Maar, zo zegt Testaankoop, het ziet er naar uit dat sommige leveranciers niet hun goedkoopste contract zullen voorstellen.

Zo heeft TotalEnergies al gecommuniceerd het contract Pixel Blue te gaan voorstellen, een contract waarbij de consument telefonisch advies krijgt. Maar het contract Pixel, een internettarief, is goedkoper.

Het bedrijf ontkent dat echter. “Het tarief dat wordt aangeboden zal het laagste zijn wat we hebben”, verzekert een woordvoerder.

Vergelijken

Testaankoop zegt voorts aanwijzingen te hebben dat ook andere leveranciers plannen hebben om niet het allergoedkoopste aanbod in portefeuille aan te bieden, zoals de wet voorschijft.

“Het aangeboden contract moet effectief het goedkoopste zijn, en de consumenten moeten ook duidelijk weten wat ze na die drie maanden moeten doen. Wij raden hen alvast aan om goed te vergelijken wanneer ze het voorstel van hun leverancier ontvangen. En in de tussentijd blijven wij ijveren voor een hervorming van het sociaal tarief”, aldus de consumentenorganisatie.

Risicopremie voor vast contract bedraagt 200 euro per jaar

Een gerust gemoed op de energiemarkt komt niet onder de 200 euro per jaar. Dat blijkt uit cijfers van de federale energieregulator CREG.

Sinds enkele maanden bieden energieleveranciers opnieuw vaste contracten aan voor elektriciteit en aardgas. Ze waren daar vorig jaar mee gestopt. De extreem volatiele en hoge prijzen op de energiemarkten als gevolg van de oorlog in Oekraïne maakten vaste prijzen toen te onvoorspelbaar en onrendabel. Nu de grootste onrust is verdwenen, bieden de leveranciers opnieuw vaste contracten aan.

Die zijn wel wat duurder dan een variabel contract. Zekerheid over de prijs komt immers met een kost. “Een risicopremie”, noemt de CREG het. De federale regulator becijferde dat verschil tussen variabele en vaste contracten. In mei bedraagt het verschil (enkel de energiecomponent) tussen het goedkoopste vaste aardgascontract en het goedkoopste variabele aardgascontract in Vlaanderen 259 euro op jaarbasis. Voor elektriciteit bedraagt het verschil tussen het goedkoopste vast en variabel contract in Vlaanderen 208 euro op jaarbasis.

“Het is aan de consument om te beoordelen of hij bereid is de risicopremie te betalen om te voorkomen dat zijn factuur stijgt met de seizoensgebonden stijging van de marktprijzen vanaf de tweede helft van het jaar 2023”, aldus de CREG over die keuze tussen vast en variabel.

Opvallend nog: wie kiest voor het goedkoopste vast contract voor aardgas en elektriciteit komt goedkoper uit dan het duurste variabel contract.  Positief voor de regulator is alvast dat er opnieuw een uitgebreid vast aanbod is. Toch blijven gas en elektriciteit nog steeds behoorlijk duurder in vergelijking met de prijzen van voor de energiecrisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content