Telenet Digital TV: te vroeg geboren

Telenet en Belgacom lusten elkaar rauw, ook als het over digitale televisie gaat. Vreemd, maar daar lijkt de consument het slachtoffer van te worden.

Het gemiddelde Belgische huisgezin warm krijgen voor digitale televisie, het mag wat kosten. Een kleine 36 miljoen euro bijvoorbeeld, het bedrag dat Belgacom neertelde voor de Belgische voetbalrechten. Volgens topman Didier Bellens een prima investering, want met voetbal als ruggengraat kan het nieuwe Belgacom TV zich duidelijk differentiëren van de concurrentie via de kabel, Telenet Digital TV.

Waarschuwing: testen met een handicap

Hoewel de bitse concurrentieslag tussen Belgacom en Telenet op langere termijn de prijzen zou moeten drukken, worden digitale kijkers er momenteel niet beter van. We vonden bij het testen van Telenet Digital TV te veel onvolmaaktheden om te kunnen zeggen dat het product al rijp is voor de markt. De indruk ontstaat dat er voor de commerciële lancering niet genoeg tijd is uitgetrokken om ook de laatste details nog uit te werken en dat de eerste klanten dus als proefpersoon gebruikt worden.

Voor we u alle pro’s en contra’s voorschotelen, een administratieve mededeling. Ondanks lang aandringen, konden we Telenet tot aan de deadline van dit artikel niet overhalen een digitale decoder in onze woonkamer te plaatsen. Testen kon alleen op de hoofdzetel in Mechelen, al werd ons verzekerd dat de decoder daar overeenkomt met het model dat bij klanten geïnstalleerd wordt. Over de installatie ervan en de Telenet-klantendienst kunnen we dus geen uitspraken doen.

Decoder: gebruiksvriendelijk maar weinig stabiel

De Telenet-decoder is een eerder onopvallend model dat tussen uw kabelaansluiting en uw televisie geplaatst wordt. Voorlopig is er slechts één model beschikbaar, de Digibox die 199 euro kost (plus 25 euro activeringskosten), waarna hij uw eigendom wordt. Eind 2005 wil Telenet ook een versie met harde schijf aanbieden, wat moet toelaten uitzendingen digitaal op te nemen. Dat toestel zou ongeveer 299 euro kosten. Elke decoder bedient exact één televisietoestel. Wilt u ook in de slaapkamer naar digitale zenders kijken, hebt u een tweede Digibox nodig.

Belangrijk is de software die in de decoder ingebakken zit en u toelaat de verschillende diensten op te roepen. We vonden de schermen duidelijk en de bediening eenvoudig, maar stootten bij onze korte test al snel op stabiliteitsproblemen. Tijdens een half uur – intensief – zappen liep de Digibox tweemaal volledig vast. Net als bij een pc, hielp alleen een reset, een procedure die meer dan twee minuten duurt. Het is geen typisch Telenet-probleem, ook andere digitale ontvangers maken al eens een crash mee, zij het veel minder frequent. Er is voor de programmeurs in Mechelen nog werk aan de winkel. Nieuwe versies van de software hoeft u gelukkig niet zelf te installeren, dat gebeurt automatisch vanop afstand.

Elektronische programmagids: te veel knopjeswerk

Het scherm dat u als tv-kijker wellicht het vaakst zult oproepen, is dat van de elektronische programmagids (EPG), een helder overzicht van de programma’s op de diverse zenders. U kunt tot een week in de toekomst bladeren met telkens een korte inhoud van de uitzending. Het overzicht van de eerste zeven kanalen staat telkens bij het oproepen van de programmagids op het scherm. Andere zenders bereikt u met de pijltjestoetsen van de afstandsbediening, één zender per keer. Dat is best een vervelend taakje als u bij kanaal 50 of 60 wilt komen. Een snelle page down-toets ontbreekt. Het is een van die details waaraan men merkt dat Telenet Digital TV te snel in de markt gezet is, al heeft woordvoerder Stefan Coenjaerts het over een poging om het aantal knopjes op de afstandsbediening tot een minimum te beperken.

De elektronische programmagids vormt verder een handig hulpje om de Digibox met harde schijf te programmeren, zodra die op de markt is. Het volstaat dan een uitzending die men wil opnemen aan te duiden in de EPG, een dienst die Telenet 4,95 euro per maand wil aanrekenen.

De kanalen: veel gratis klassiekers en een ruim betaalaanbod

Telenet biedt momenteel een basispakket aan waarin u de vertrouwde Vlaamse en internationale zenders terugvindt, inclusief kanalen als CNN of BBC World, die bij de lancering van Telenet Digital TV van de kabel verdwenen. Sommige zenders kunnen echter (nog) niet digitaal ontvangen worden, onder meer BBC en ZDF. Over deze kanalen vindt u dan ook niets terug in de EPG. Tegelijk stelden we vast dat de digitale versie van Eén (VRT) of VTM geen teletekst bieden, in onze ogen een groot gemis, zeker voor doven en gehoorgestoorden die een beroep doen op ondertiteling via teletekst.

Enkele zenders uit het basispakket zijn nieuw en kunt u zonder toeslag op uw abonnementsgeld ontvangen. Telenet heeft het in zijn folder over zestien nieuwe tv-kanalen, al stonden zenders als Eurosport, TF1 of RAI Uno tot voor enkele jaren al gewoon analoog op de kabel. Ook Actua TV of TRT International zijn niet echt nieuw te noemen. Wel interessant is de terugkeer van Discovery, het Amerikaanse documentairekanaal dat een tijdje ‘s morgens op de kabel werd uitgezonden.

Naast het basispakket worden er heel wat betaalzenders aangeboden. Vooreerst de eigen kanalen van Prime, het vroegere Canal+, dat ondertussen zes filmzenders en twee sportzenders biedt. Daarnaast is er een lange lijst themazenders, zoals het Britse Sky News, het Franse Fashion TV of vier extra kanalen van Discovery. Abonneren kan per pakket, waarbij bijvoorbeeld het Documentaires, Nieuws en Lifestyle-pakket voor 4,95 euro per maand dertien extra zenders biedt. Erotiek, sport en film is meestal duurder. Wie alle zenders wil bekijken, betaalt bovenop zijn gewone kabelabonnement 44,95 euro per maand.

Interactieve mogelijkheden: mager

Wie aan tientallen nieuwe zenders geen boodschap heeft, maar eerder wat voelt voor de interactieve mogelijkheden van digitale televisie, wordt niet helemaal op zijn wenken bediend. Telenet pakt zelf graag uit met zijn tv-theek, een verzameling films en televisieprogramma’s op aanvraag. Het aanbod films is uitgebreid en bevat relatief recente titels als Shrek 2 of The Terminal, die u via het menu kunt oproepen. Een ‘grote’ film kost 3,95 euro en kan vanaf de bestelling 24 uur lang bekeken worden. Met de afstandsbediening kunt u terug- en vooruitspoelen, pauzeren of de weergave stoppen.

Op dezelfde manier schotelt Telenet u een aantal televisieprogramma’s voor. Zo wordt het avondnieuws van VTM elke avond vanaf 21 uur gratis in de tv-theek geplaatst. Ook programma’s als Expeditie Robinson of Tien om te Zien en een reeks uitzendingen van Kanaal Z, VT4 en de regionale omroepen kunnen on demand bekeken worden, tegen 0 tot 2 euro per aflevering. Leuk detail: de uitzendingen van de regiozenders kunnen op die manier ook buiten hun vastomlijnde zendgebied bekeken worden.

Echte interactieve diensten zoals e-government, elektronisch bankieren of teleshoppen ontbreken nog. Telenet kon bij onze test slechts één toepassing tonen, een versie van de Gouden Gids. Niets dan lof voor de uitwerking daarvan, ook al blijft het invoeren van namen via de cijfertoetsen van de afstandsbediening monnikenwerk. Telenet belooft in de nabije toekomst (veel) meer toepassingen en een draadloos toetsenbord dat u aan uw decoder kunt aansluiten. De Digibox wordt bij de installatie aan het internet aangesloten, zodat het toestel in elk geval klaar is voor de nieuwe toepassingen.

Het verdict: alleen voor tv-verslaafden?

Telenet Digital TV is in vele opzichten een belofte, een dienst die hier en daar laat zien wat we in de (nabije) toekomst van ons televisietoestel mogen verwachten, maar voorlopig te veel steken laat vallen om echt te overtuigen. De onstabiele software kan een avondje televisieplezier flink verknallen en is voor een commercieel product onaanvaardbaar.

Ook een aantal kleinere, maar vaak erg storende mankementen moeten zeker verholpen worden. Sneller door de programmagids kunnen bladeren lijkt ons essentieel. Ook teletekst is een dienst die we liever niet missen na een overstap naar digitale televisie. En we zijn benieuwd naar de echt interactieve diensten die Telenet binnenkort wenst aan te bieden.

Het zijn stuk voor stuk zaken die aan de hand van een software-update aangepakt kunnen worden. Wie vandaag een Digibox in huis haalt, doet dat wellicht vooral omwille van de nieuwe zenders en het filmaanbod in de tv-theek. Meer aandacht voor interactieve diensten en een groter gebruiksgemak moeten het plaatje compleet maken.

Raphael Cockx

We vonden bij het testen van Telenet Digital TV te veel onvolmaaktheden om te kunnen zeggen dat het product al rijp is voor de markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content