Teambuilding in de keuken

Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Teamcooking Feniks organiseert kookavonden voor bedrijven die aan teambuilding doen. En ook de gezinsleden hebben er baat bij.

F red Jans heeft een culinaire variant op de klassieke teambuildingformules gevonden: samen koken. Teamcooking Feniks verzorgt educatieve kooksessies en kreeg al leergierige lekkerbekken van Procter & Gamble, Blaupunkt en de farmaceuten van Roche over de vloer. De verschillende gerechten worden door kleine groepjes gezamenlijk in de keuken bereid, om uiteindelijk collectief aan tafel te eindigen. Daar wordt de interne communicatie nog verder gestimuleerd door een passend wijntje.

Elke deelnemer waagt zich gemiddeld drie uur lang onder Jans’ professionele begeleiding aan het bereiden van een lepelhapje, een demi-glacesaus, een foie gras enzovoort. “Zo steek je er ook voor later wat van op,” legt Jans uit. “Tenslotte werken we hier volgens de regels van de kunst. Maar die kan iedereen snel aanleren. Ken jij een andere vorm van teambuilding waarmee je later ook je partner op een aangename manier kunt verrassen?”

Wij moeten het antwoord schuldig blijven. Wat we wel weten, is dat deze teamcookings, met een keuze uit vier klassieke menu’s en vier menu’s uit de oriëntaalse keuken, worden georganiseerd in het bedrijf zelf (als die een goed uitgeruste keuken heeft) of in een door Feniks gereserveerde zaal met professionele keuken. Om pedagogische redenen – tenslotte worden de deelnemers vakkundig door Jans gecoacht – wordt het aantal deelnemers wel beperkt tot achttien. Wat dat moet kosten? Negentig euro per persoon en in dat bedrag zijn zaalhuur, ingrediënten en flessen champagne en wijn inbegrepen.

Bovendien kunnen we u verzekeren dat deze teamcookings hun effect niet missen. Wij zagen voor onze ogen een pas gefuseerde salesafdeling van Blaupunkt gaandeweg muteren van een onwennig stel keukenleken tot praatgrage amateurkoks die perfect gelaqueerde eendenborst en crème brûlée weten te bereiden. “Niet slecht voor de eerste keer,” lacht afdelingshoofd Filip Claus. “Onze mensen leren informeel samenwerken en bovendien leveren ze het resultaat direct op hun bord.”

Om kort te gaan: aan tafel.

Dave Mestdach

“Ken jij een andere vorm van teambuilding waarmee je later ook je partner op een aangename manier kunt verrassen?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content