Strofilia

In Strofilia geeft de charmante Stefanos Svanias een culinaire rondleiding in de streekgebonden Griekse keuken.

Het Griekse restaurant Strofilia opende een jaar geleden en al snel verkondigden Griekse diplomaten en andere lieden die het kunnen weten dat Strofilia het beste Griekse restaurant van België is.

Eigenaar Stefanos Svanias zet zich al langer in om de kwaliteiten van de Griekse keuken te verdedigen. In zijn eethuis Ouzerie Mezedopolio (Elsensesteenweg 235, 1050 Brussel, Tel. 02-646 44 49) liet hij geestdriftige bezoekers jarenlang proeven dat er meer onder de Griekse zon is dan moussaka en dolmadakia.

In Strofilia is alles groter: de borden, de prijzen en de eetzalen (er zijn 120 plaatsen). Ondanks de nietszeggende façade heeft Strofilia heel wat bijzonders te bieden. Er is een 17de-eeuwse kelder, waar men terecht kan voor een drankje of voor een feestje in groepsverband. Drie in elkaar overlopende huizen vormen het gelijkvloers. Daar staan houten tafels op stenen vloeren en in de alom heersende schemer flakkeren kaarsjes. Er klinkt mooie Griekse muziek.

Het achterhuis doet denken aan een uitgeklede kathedraal. Alles is bruut gehouden: het dakgeraamte is zichtbaar en de muren zijn gedeeltelijk afgekapt. In de nissen liggen bijzondere wijnflessen. Stefanos presenteert trots interessante nieuwe Griekse wijnen en wilt u echt iets speciaals, dan heeft hij voor vaste bezoekers en liefhebbers altijd een of ander bijzondere fles achter de hand.

De spijskaart is samengesteld uit een keuze salades en koude en warme mezes, traditionele gerechten en nagerechten. Stefanos trok de kurk van een Athiri-Assyrtiko, een witte wijn met de geur van acacia en citroenschil en een lange aangename afdronk (920 frank). Op tafel kwamen drie flessen met delicate Griekse olijfolie. We kregen diverse mezes, kleine hapjes om gemeenschappelijk van te genieten, zoals puree van aubergines met pijnpitten (200 frank), byzantijnse salade van linzen en uien (180 frank), bros gebakken sardines (200 frank) en seftalies of Cypriotische vleesballetjes van de grill (250 frank). Bij de hoofdgerechten kwam een Domaine Hatzimichalis 1992, een prachtige rode cabernet sauvignon met de geur van bosvruchten en een intense, aristocratische smaak (1550 frank).

Er werden diverse hoofdgerechten op tafel opgediend, waarvan gemeenschappelijk werd geproefd: inktvis van de grill, vers en mals (620 frank), scampi met spinazie en ui (650 frank) en brochette van gehakt lamsvlees (580 frank). Warme saganaki-kaas (180 frank) en vers fruit (140 frank) sloten deze boeiende maaltijd vol oprechte smaken af.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content