RUZIE OVER ADSL (1)

B elgacom had bij het in druk gaan nog altijd geen tarieven bekendgemaakt voor zijn aangekondigde snelle ADSL-datacommunicatiedienst, die het succes van de kabelmaatschappijen in Internet-diensten moet counteren. De Asymmetric Digital Subscriber Line-service van Belgacom stevent integendeel op een confrontatie af met de belangrijkste potentiële verdelers van deze dienst, de Internet Service Providers.

Belgacom heeft nu negen maanden van testen achter de rug binnen zijn Turbo Line ADSL-experiment, dat 2000 gebruikers aansluit op zijn nieuwe gespecialiseerde datacommunicatienetwerk. Om snelle datadiensten te kunnen leveren via ADSL, gebruikt Belgacom de gewone telefoonkabel bij de gebruiker. In de lokale telefooncentrale wordt de ADSL-verbinding echter afgeleid naar een ADSL-modempoort. Vandaar gaat ze naar het nieuwe datanetwerk van Belgacom. Het telefoonnet zelf komt er niet meer bij te pas omdat de centrales de hoge datasnelheden van ADSL niet kunnen verwerken.

ADSL is als digitaal transportmedium uitstekend geschikt voor professionele dataverbindingen en voor Internet-verkeer. Omdat dit neerkomt op een ander gebruik van de lokale telefoonkabels, die in handen zijn van Belgacom, heeft de nationale operator hier een flessenhalsmonopolie. Wie Internet-diensten wil aanbieden over de telefoon moet via Belgacom passeren (of werken met een kabelmaatschappij). In de VS zijn de lokale telefoonoperators verplicht deze “laatste kilometer” tegen kosten-gebaseerde tarieven ter beschikking te stellen. Deze verplichting (waarvoor een juridische zaak kan worden opgezet, zie Trends, 14 mei 1998, blz. 104) werd in België nog niet hard gemaakt. Op een druk bijgewoonde vergadering heeft Belgacom nu zijn ADSL-plannen uiteengezet en er meteen gebruik van gemaakt om de Internet Service Providers een “intentieverklaring” te laten tekenen. Volgens ondervoorzitter Mark van Aken van de organisatie van Internet Service Providers ISPA kwam dat neer op het ondertekenen van een “onaanvaardbaar non-disclosure agreement“, dat de ISP’s zou verplichten om anderhalf jaar lang niets te zeggen over de onderhandelingen met Belgacom over de gebruiksvoorwaarden van ADSL. “Belgacom wou daarover bovendien met elke ISP afzonderlijk onderhandelen,” aldus Mark van Aken. Behalve Skynet en “enkele kleinere providers” hebben de ISPA-leden geweigerd het document te tekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content