‘Respect afdwingen voor sociaal overleg’

WIE

Myriam Delmée (46)

WORDT

Voorzitter van de socialistische bediendenvakbond BBTK. Ze volgt Erwin De Deyn op, die met pensioen gaat.

WAS

Delmée, een juriste uit Dour, begon in 1996 bij de BBTK in Bergen. Nationaal voorzitter Christian Roland nam haar mee naar de hoofdzetel in Brussel. Ze stoomde door naar de top van de vakbond. Toen Roland in 2006 met pensioen ging, werd Delmée ondervoorzitter. Ze werd vooral bekend als onderhandelaar bij ontslagrondes in de retailsector. Tijdens sociale conflicten bij Delhaize, Carrefour, Cora en Makro zat ze mee aan tafel. Toen bij Carrefour een herstructurering werd doorgevoerd, noemde ze die “een slachting met een kettingzaag”.

Delmée werd vanaf het begin bij de radicale vleugel van de vakbond gerekend. Daarover zei ze steevast: “Dat is over mij gezegd en geschreven, en ik zal het niet tegenspreken.”

WIL

Op het statutaire congres van de BBTK werd Delmée vorige week verkozen tot voorzitter. Ze is de eerste vrouwelijke voorzitter van een privécentrale van het ABVV. Met zijn 425.000 leden en 1500 militanten weegt de BBTK zwaar in de socialistische vakbond. Voorzitter Robert Vertenueil en nummer twee Miranda Ulens kunnen pas echt beslissingen nemen als de top van de BBTK en de andere grote centrale, de Algemene Centrale, groen licht geeft.

Delmée wil dezelfde rol spelen als haar voorgangers: “Invloed uitoefenen betekent ook respect afdwingen voor het sociaal overleg langs beide kanten van de tafel, en desnoods moet je tot strijd overgaan als dat overleg faalt. We willen werk maken van onder meer de digitalisering, de modernisering van de arbeidsmarkt, de klimaatstrijd, kwaliteitsvolle banen en een betere sociale bescherming voor iedereen.”

VRIJE TIJD

“Mijn zoon, film, fietsen, tuinieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content