Resilux

Niet dat we die mindere resultaten hadden zien aankomen, maar gelukkig hadden we onze positie onlangs verlaagd met een derde (50 aandelen), als onderdeel van onze afbouw van aandelenposities. Het is nu uitkijken of CEO Luc Tack rechtstreeks (via Symphony Mills) of onrechtstreeks (via Picanol, al referentieaandeelhouder bij Tessenderlo) zijn belang de komende weken of maanden zal opdrijven. Uit een langetermijnperspectief bekeken bieden periodes van koerszwakte kansen om bij te kopen. Ook wij zullen de koersevolutie van nabij opvolgen, maar voorlopig vinden we het nog te vroeg om onze verkochte aandelen al terug te kopen (rating 2B).Uit het jaarverslag van Resilux bleek dat de ruzie die openlijk woedt sinds december vorig jaar binnen AirOLux het samenwerkingsverband absoluut geen deugd deed. Volgens de inschatting van Resilux leed ze vorig jaar 8,07 miljoen EUR verlies op de joint venture (maar liefst 4 EUR per aandeel). Die verliezen zijn geen probleem voor de familie De Cuyper, want de traditionele petbusiness blijft rendabel, zoals de jaarcijfers 2015 ten overvloede illustreren.

Nu het akkoord er is, kan de focus van de bedrijfsleiding weer volledig op de traditionele activiteiten liggen en daar blijft de evolutie bijzonder gunstig. De toegevoegde waarde – een betere maatstaf dan de omzet vanwege de sterke impact van de grondstoffenprijzen – is vorig jaar met 11,8 % gestegen tot een nieuwe recordwaarde van 72,5 miljoen EUR, met wat hulp van de goede weersomstandigheden in West-Europa. Dat is een beter dan verwachte prestatie die meer dan bevestigd wordt door de toename van 16,3 % van de bedrijfskasstroom (ebitda) tot 38,5 miljoen EUR (recordcijfer) en de 27,3 % hogere bedrijfswinst (ebit) tot 24,2 miljoen EUR (eveneens recordcijfer). Het nettoresultaat bedroeg 17,9 miljoen EUR (+42,4 % of 8,82 EUR per aandeel). De netto financiële schuld is met 9 % gezakt, tot 33,1 miljoen EUR of 0,8 keer ebitda, een zeer laag cijfer.

De waardering van het klassieke Resilux (petpreforms en petflessen) hebben we onlangs opgetrokken. We komen nu uit op een waarde van 270 miljoen EUR, vergelijkbaar met de huidige beurskapitalisatie. Na de 62 miljoen EUR cash (31 EUR per aandeel) die ATG heeft beloofd te betalen als onderdeel van de deal zal Resilux ongeveer 15 EUR per aandeel kaspositie hebben. Ook het leveringscontract met ATG is geld waard. Bovendien is het risico van de Resilux-belegging afgenomen.

Conclusie

We beseffen dat heel wat Resilux-aandeelhouders in het aandeel zijn gestapt omwille van het potentieel van AirOLux-joint venture. Dat kan nog even op de koers wegen. Maar het klassieke Resilux doet het prima en heeft nu nog meer groeipotentieel. Daarvoor mogen we al de huidige beurswaarde betalen. Daar komt nog weldra een nettokaspositie en een leveringscontract bovenop. Vandaar toch onze adviesverhoging.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content