Reclame voor het leven

“Met zo’n curriculum kan je alleen in de reclame terecht,” kreeg Marcel Moens ooit van zijn zus te horen. Ze doet denken aan de leraar uit het liedje Testament van Boudewijn De Groot, die waarschuwt voor het verkeerde pad. Vooral omdat ook zij gelijk kreeg: Moens kwam in de reclame terecht, maar de sector zou daar geen spijt van krijgen.

Marcel Moens (58) wordt op 1 september voorzitter van de groep Euro RSCG. Een laatste etappe? Zeker niet.

“Ik hou ervan talent te ontdekken, te vormen en te zien evolueren,” aldus Moens, die ooit het risico nam een zekere Patrick Janssens, nu SP-voorzitter, aan te werven. Behalve een mannetjesputter is hij een bedrijfsleider voor wie vriendschap een fundamentele waarde is. Sommigen zullen zeggen dat hij een grote mond heeft en dat hij soms koppig is, maar ook dat hij in de grond eerder gevoelig is. Ook al moest hij bij Leo Burnett – dat hij nu verlaat voor Euro RSCG aanzienlijk en pijnlijk besnoeien “in een agentschap dat ingedut was”.

Bij RSCG zal Moens het integratie- en ontwikkelingsmanagement voor zich nemen. Een functie die als gegoten moet zitten voor iemand die zichzelf omschrijft als een mensenleider. Tot nog toe vertoonden de vestigingen van de groep in België – de agentschappen Euro RSCG en Equator (publiciteit) en The Sales Machine (promotie) – de neiging elk in hun eigen hoekje te werken. “Iedereen moet elkaars troeven kunnen gebruiken. The Sales Machine is heel sterk in publishing en klantenbinding. Equator en Euro RSCG moeten daarvan kunnen profiteren,” aldus Moens.

De Brusselaar is autodidact. Zijn voorliefde voor poker, Stella Artois en de Leuvense schoonheden haalden al snel de bovenhand op zijn goede voornemens economie te gaan studeren. Rossel trok hem aan om advertentieruimte te verkopen voor de Petite Gazette van Le Soir. “Zo heb ik mijn talen geleerd alsook hoe ik een presentatie moest geven.” Moens werd commercieel medewerker in verscheidene agentschappen, waaronder het nog jonge VVL, dat hij spoedig verliet om het Belgische filiaal van BBDO te lanceren en reclamemakers aan te werven zoals Geza Jans (de man van Bru) en Alain Van den Eynde (baas van McCann). Daarna nam hij de leiding over Benton & Bowles, en keerde daarna terug naar zijn oude liefde, VVL, dat net tevoren (!) gefuseerd was met BBDO. Begin jaren negentig gaven zijn twee kompanen Willem Lagrillère en Wim Van Hees te kennen dat ze “geen overjaarse reclamemakers wilden worden.” Ze kapten ermee.

Zoniet Moens. Hij werd directeur van de aankoopcentrale van de groep TMP Omnimedia, lanceerde de Belgian Association of Advertising Agencies ( B3A), tekende voor drie jaar bij Leo Burnett, bracht orde op zaken in het agentschap en leidde zijn opvolger op voordat hij zijn transfer kreeg naar Euro RSCG.

Zijn cd’s, zijn bibliotheek, zijn strips en zijn huisje aan de voet van de Pyreneeën… Het zal allemaal voor later zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content