Pukkelpop was onhaalbaar

Bert Lauwers

Na veel vijven en zessen zal het vierdaagse massafestival Pukkelpop niet doorgaan. Heel jammer voor alle bezoekers en betrokkenen, maar niet meer dan normaal. Het festival midden augustus laten doorgaan zou een aanfluiting zijn van alle eerder opgelegde maatregelen om ons door de coronacrisis te loodsen.

“We willen van Pukkelpop de veiligste plek van het land maken”, liet organisator Chokri Mahassine eerder optekenen. Helaas is dat, zeker gezien de deltavariant, een utopie. Het gros van de bezoekers, jongeren en jongvolwassenen, is niet of in het beste geval deels gevaccineerd. Het festival kwam te vroeg voor hen. Als zij niet kunnen rekenen op het vaccin ¬ nog altijd het enige voorhanden zijnde potente wapen tegen covid-19 ¬ moet massaal worden getest om besmette festivalgangers eruit te ziften. Dat is onhaalbaar, als per dag 66.000 mensen samentroepen op de festivalweide in Kiewit.

Als het massale testen niet kan worden gewaarborgd, is het absurd het festival te laten doorgaan. Het zou kunnen leiden tot een besmettingsbom met verstrekkende gevolgen voor dat te grote deel van de bevolking dat nog niet gevaccineerd is of zich niet wil laten vaccineren. Better safe than sorry.

De knoop om Pukkelpop niet te laten doorgaan, had veel eerder moeten worden doorgehakt. Waarom dat niet is gebeurd, is voer voor veel discussie. Het zal er ongetwijfeld alweer toe leiden dat federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), de onwrikbare gezondheidshardliner in de regering, kop van Jut is bij veel jongeren die reikhalzend uitkeken naar hun zomerse muziekfestijn. En dat terwijl die stijfkop, die zich nooit opsluit in een ivoren toren en open blijft communiceren, net alle lof en steun verdient.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content