Prijsstijgingen in crisistijd

MIDDELKERKE-WESTENDE. In Middelkerke en Westende kenden de appartementsprijzen een verrassende stijging. Toch blijven het bij uitstek badplaatsen voor budgetbewuste kopers.

De marktsituatie vandaag? Heel moeilijk in te schatten”, zegt Frank Rouseré, zaakvoerder van het vastgoedkantoor Era La Plage in Westende. “Momenteel gaat het fantastisch. Maar vorige maand was het wat magertjes. En volgende maand is het misschien een ramp. Er zit niet echt een lijn in.” De crisissfeer is intussen wel overgewaaid in Westende. Want Frank Rouseré geeft toe dat de verkoop tussen augustus 2008 en april 2009 erg zwak was. “We hebben in die periode drie maanden met verlies gewerkt. En ik weet dat we lang niet de enige waren. Er zijn zelfs enkele collega’s gestopt.”

Jan Jassogne, zaakvoerder van Agem – met kantoren in Middelkerke, Westende en Nieuwpoort – en afgevaardigd bestuurder van CIB Kust, heeft het over een herstellende vastgoedmarkt. “De markt heeft een dipje gekend, maar dat ligt achter ons. We keren terug naar een normaal patroon, want de euforie van voor de crisis is ook wel verdwenen. Er moet weer gewerkt worden om een pand verkocht te krijgen en dat is eigenlijk maar gezond ook.”

Koopjes bleven uit

Afgaande op de prijsstatistieken van de federale overheidsdienst Economie is de appartementenmarkt in Westende en Middelkerke behoorlijk crisisbestendig. De appartementsprijzen dikten in 2009 immers met 7,5 procent aan. Dat is de sterkste prijsstijging aan de westkust. Aan de oostkust presteerde alleen Bredene nog beter (+16,2 procent). Met een referentieprijs van 199.500 euro blijft Middelkerke-Westende wel de prijsbreker van de kust.

“Veel mensen dachten dat de prijzen in elkaar zouden storten, maar dat is dus niet gebeurd”, analyseert Frank Rouseré de prijsevolutie. “De verhoopte koopjes zijn er niet gekomen.” Maar hij voegt er wel meteen aan toe dat de prijszetting vandaag heel anders is dan in de topjaren 2005 en 2006. “Toen was het geen probleem als een pand te duur in de markt werd gezet: de snelle prijsstijgingen maakten dat een te hoge initiële vraagprijs na verloop van tijd toch in lijn lag met de geldende marktprijzen.”

“Het realisme is teruggekeerd”, zegt Jan Jassogne. “In de hausseperiode zagen we soms ongelofelijke vraagprijzen. En tot verbazing van de vastgoedprofessionals werden die prijzen ook effectief betaald. Dat is nu verdwenen.”

Jassogne stelt ook vast dat de verkoop in het hogere prijssegment, vanaf 300.000 euro, vandaag moeizamer verloopt. “Mensen die aandelen hadden, zijn toch een deel van hun vermogen kwijtgeraakt”, verklaart hij. “Het effect van de Eenmalige Bevrijdende Aangifte is ook helemaal uitgewerkt. En van bedrijfsleiders hoor ik dat ze moeilijkheden ondervinden om hun zaak te verkopen. Dat is ook een deel van het publiek dat wegvalt in die hogere prijsklasse.”

Frank Rouseré verkoopt vooral goed in de prijsvork van 250.000 tot 350.000. “De heel goedkope appartementen zijn vaak verouderd en dat betekent dat er op korte termijn kosten zullen zijn. Dat schrikt veel kopers af. Bovendien willen ze voor hun tweede verblijf niet bezig zijn met renovatiebeslommeringen.”

Goedkoop dicht bij de zee in Westende-dorp

Herverkoop domineert in Middelkerke en Westende. Vooral in Middelkerke is het aanbod aan nieuwbouwappartementen erg beperkt. “Ik schat dat nieuwbouw nog geen 20 procent van de totale markt inneemt”, zegt Jan Jassogne. “Van een overaanbod is hier nooit sprake geweest. Maar het is wel juist dat de promotoren het moeilijker hebben. Er is een aantal projecten afgeblazen of uitgesteld en de verkoop gaat onmiskenbaar moeilijker. Vroeger was een project soms al voor 70 procent verkocht nog voor de eerste spade in de grond stak. Dat kun je nu als promotor wel vergeten.”

In Westende heeft Era La Plage twee projecten op de zeedijk in portefeuille. In het project Soleilla liggen de prijzen tussen 5000 en 6000 euro per vierkante meter. Helemaal aan het uiteinde van de dijk richting Nieuwpoort komt residentie De Surfers. “Het paradepaardje van Westende”, aldus Rouseré, met zicht op zee én duinen, wat deels ook de hogere prijzen per vierkante meter (vanaf 6000 euro) verklaart.”

Maar ook voor kandidaat-kopers met een beperkter budget heeft Frank Rouseré een tip. “In Westende-dorp vind je mooie nieuwbouwappartementen vanaf 160.000 euro. En toch zit je daar dicht bij de zee. In vogelvlucht is dat een goede kilometer.”

DOOR LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content