Pascal Coppens ‘China wil Alibaba niet opbreken’

Slecht nieuws voor Ant Financial en zijn eigenaar Alibaba. Zijn in China heel populaire betaalapp Alipay mag wellicht geen kleine leningen meer aanbieden. “De Chinese overheid perkt al twee jaar de macht in van techgiganten zoals Alibaba”, zegt China-expert Pascal Coppens.

1. Alipay moet een aparte app voor leningen maken. Grijpt de Chinese overheid nu echt de macht in de techsector?

“Door de honderdste verjaardag van de Chinese Communistische Partij wordt de strengere aanpak nu vaak zo geïnterpreteerd, maar het is vooral een correctie na jaren van een zeer losse aanpak. De overheid wil een aantal excessen en risico’s aanpakken. De grotendeels ongereguleerde leningen bij Alipay worden bijvoorbeeld gezien als een te groot gevaar voor het financiële systeem.”

2. De data verplicht delen met een semi-overheidsvehikel, is nog een stap verder.

“Dat past in een hervorming om fraude beter op te sporen, maar ook consumenten beter te beschermen zoals dat in Europa gebeurt met de GDPR-regels. De Chinese overheid wil dat data niet misbruikt worden, maar blijft tegelijk de innovatie aanmoedigen.”

3. Eerder moest Alibaba al 2,8 miljard dollar betalen in een mededingingsdossier. De druk lijkt alleen maar groter geworden?

“Alle techgiganten worden harder aangepakt, maar Alibaba loopt het meest in de kijker door zijn internationale succes en zijn uitgesproken stichter Jack Ma. Ik geloof niet dat de overheid Alibaba echt wil opbreken. Het heeft Alibaba en zijn enorme tewerkstelling nodig om mensen, vooral op het platteland, uit de armoede te trekken. Dat is nog altijd dé prioriteit van de overheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content