Onrust in de golfsport

TIGER WOODS Kreeg 800 miljoen dollar aangeboden om in te stappen in de Saudische Tour. © PGA TOUR

Het is een van de meest waanzinnige bedragen in de geschiedenis van de golfsport: 800 miljoen dollar. Zoveel kreeg Tiger Woods aangeboden om in te stappen in de LIV Invitational, de nieuwe Saudische Tour die deining veroorzaakt in het golfwereldje. Woods bedankte voor dat fortuin en blijft de Amerikaanse PGA Tour trouw.

Dat is een krachtig signaal, van beide kanten. Woods is een icoon van de golfsport, en een van de bekendste atleten ter wereld. Met deze poging om hem naar de LIV Invitational te lokken, benadrukt de Saudische Tour niet alleen dat de organisatoren via een overheidsfonds over fenomenaal veel geld beschikken, maar ook dat ze zeer ambitieus zijn.

Nooit eerder was het zo onrustig in de golfsport, die nu wellicht aankijkt tegen een eindeloze reeks rechtszaken. Heel wat topspelers die zich al door het Saudische geld lieten verleiden, en daarom door de PGA Tour zijn geschorst, stapten al naar de rechter om die uitsluiting aan te vechten.

Enerzijds is het begrijpelijk dat de traditionele circuits zich verzetten tegen de komst van dit parallelle circuit, dat zich laat voeden met petrodollars en de kaarten herverdeelt. Anderzijds is het misschien niet zo fout dat het Amerikaanse monopolie wordt doorbroken, en speelt ook het vrije verkeer van professionele golfspelers.

Voor het imago van de golfsport is dit geen goede zaak. Al jaren is er kritiek op de soms fenomenale prijzengelden, die door de LIV International naar een nooit gezien niveau worden getild. Als de topspelers die ondertussen al voor het Saudische geld kozen, worden geschorst voor de klassieke toernooien, dan zal dat ingrijpende gevolgen hebben voor de PGA Tour en DP World Tour, maar ook voor de Ryder Cup. Zes van de twaalf Amerikanen die deelnamen aan de editie van 2018 zijn al gevallen voor de Saudische verleiding: Bryson DeChambeau, Phil Mickelson, Brooks Koepka, Dustin Johnson, Patrick Reed en Bubba Watson. Net als vijf van de twaalf Europese spelers die in 2021 geselecteerd waren: Sergio Garcia, Ian Poulter, Paul Casey, Lee Westwood en Bernd Wiesberger. Voor de Ryder Cup van 2023 in Rome heeft Europa al een andere kapitein moeten aanwijzen, aangezien ook Henrik Stenson voor het dissidente circuit heeft gekozen.

Tot slot is er de vraag hoe de grote televisiestations zullen reageren. Ze betaalden een fortuin voor de televisierechten van de PGA Tour, maar zullen heel wat grote namen niet meer aan het werk zien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content