ONENIGHEID BINNEN SWISSAIR. Over Sabena

Dat niet iedereen in de Helvetische Konfederatie heil ziet in de Swissair-participatie ten belope van 49 % in Sabena is welbekend. Vooral de journalisten uit het Duitstalige landsgedeelte en de financiële wereld hebben hun twijfels. Na de ondertekening van het akkoord tussen beide luchtvaartmaatschappijen op 4 mei jongstleden verloor het beursgenoteerde Swissair-aandeel in Zürich 5 Zwitserse frank in waarde, de dag nadien 10 frank bij een uitzonderlijk hoog volume aandelen dat van eigenaar verwisselde. Ondertussen heeft het aandeel zich hersteld naar 747 frank (op 18 mei), doch blijft het onder de waarde van half februari (769 Zwitserse frank ).

Maar het rommelt ook binnen de Swissair-groep zelf over de Belgische alliantie. En het gekibbel blijft niet louter binnenskamers. Het niet geringe meningsverschil tussen Otto Loepfe, CEO van Swissair, en Moritz Suter, de flamboyante stichter en CEO van Crossair, nu een 67 %-dochter van Swissair, werd openlijk en in alle hevigheid uitgevochten op… de Zwitserse televisie. Telkens Loepfe een argument vóór de deelname in Sabena aanhaalde, ging Suter in de tegenaanval. Suter meent dat een 49 %-aandeel in de verlieslatende, door de overheid gekontroleerde Belgische luchtvaartmaatschappij vol politieke risico’s zit en alleen kan bijdragen tot de moeilijkheden van de Swissair groep. Volgens de krant The European was Otto Loepfe na deze public relations-flater van jewelste zó boos, dat hij wekenlang weigerde om ook maar één woord te zeggen tegen Suter.

De deal met Sabena is intussen van de nodige handtekeningen voorzien hoewel Finacta en Air France nog niet hebben getekend om uit Sabena te stappen en de Europese Kommissie haar goedkeuring nog niet heeft gegeven en de meningsverschillen tussen beide heren bijgelegd. Het probleem is dat Loepfe niet om Suter heen kan. Crossair blijft “uitblinken”, ook wat betreft winst : 16,1 miljoen Zwitserse frank in ’94 (de 5,5 miljoen Zw. frank winstdeling voor het 1400 man sterke personeel niet meegrekend), tegenover 3 miljoen Zwitserse frank voor de luchtvaartmaatschappij Swissair. Het jongste jaarverslag van Swissair meldt : “Crossair en Swissair Participaties hebben goede resultaten behaald. Het niet zo bevredigende jaarresultaat van de Swissair-groep in zijn geheel is vooral te wijten aan de teleurstellende resultaten van de luchtvaartdiensten van Swissair en van Balair-CTA (nvdr een verlies van 19,3 miljoen Zw. frank in ’94). ” Eind oktober wordt de charter Balair/CTA opgedoekt, Crossair neemt dan de korte afstands(charter)vluchten over. Crossair neemt ook een aantal vluchten (en 8 MD-80 toestellen) van Swissair over in een poging omkosten op onrendabele Europese routes te drukken. Daardoor zal de omzet van Crossair tegen ’97 verdubbeld zijn en zal de regionale carrier naar 50 steden in 14 landen vliegen. Sommige insiders menen, aldus The European, dat het gevaar bestaat dat Crossair de vuilbak wordt voor Swissairs onrendabele routes. Anderen menen dat dit nu net het imago van Moritz Suter als toekomstige reddende engel van de logge Zwitsere nationale luchtvaartmaatschappij versterkt. Vanuit de aandeelhouders groeit de druk om Suter, die zowel tegen Alcazar (het gestrande samenwerkingsprojekt tussen SAS, KLM, Austrian Airlines en Swissair) als tegen een participatie in Sabena is, een zetel in de raad van bestuur te geven. Tegenstanders wijzen op zijn gebrek aan ervaring om een internationale luchtvaartmaatschappij als Swissair te besturen, voorstanders menen dat zijn bewezen kwaliteiten als self-made ondernemer, eigenzinnig zakenman en charismatisch leider net degene zijn die Swissair thans nodig heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content