Notaris minder duur voor bepaalde aktes

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft aangekondigd dat de notariskosten voor sommige aktes vanaf 1 januari 2023 dalen.

Wie een woning van 150.000 tot 300.000 euro koopt, betaalt gemiddeld 1.000 euro minder. Het moet gaan om de enige woning die de koper bezit en hij moet er zelf in wonen. Er komt een korting van 10 procent op het ereloon van de notaris voor de koopakte, een korting van 20 procent op het ereloon voor de kredietakte en een vast bedrag voor de kosten die de notaris mag aanrekenen voor beide akten. Voor woningen met een aankoopsom van 300.000 tot 750.000 euro zakken de kortingen gradueel. Boven 750.000 euro is er geen korting.

“Werken met een vast bedrag voor de kosten is transparanter en duidelijker”, zegt Jan Sap, de directeur-generaal van notarissenfederatie Fednot. “We schatten dat kopers bij 98 procent van de verkopen en de kredieten van de enige eigen woning in ons land een korting voor de verkoopakte zullen krijgen.”

Daarnaast komt er een vast ereloon van 195 euro voor akten zoals de zorgvolmacht, de erfopvolging en de aanvaarding van een erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving. Bij een akte van erfopvolging komt er 125 euro bij per onroerend goed in de erfenis. Bij een zorgvolmacht komt er 100 euro bij als er twee lastgevers zijn.

Ook een vennootschap oprichten wordt vanaf volgend jaar goedkoper. Vandaag kost het ongeveer 1.500 euro om een besloten vennootschap met standaardstatuten op te richten. Dat wordt ongeveer 1.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content