Naar een markt met twee snelheden

Het grootste aanbod van nieuwbouwappartementen vinden we tegenwoordig in de meest betaalbare gemeenten van Brussel: Molenbeek, Vorst en Anderlecht. De prijzen vertonen een groeiende kloof met andere hoofdstedelijke gemeenten.

Ondanks een 20 procent kleiner aanbod dan een jaar geleden, blaakt de Brusselse markt voor nieuwbouwappartementen van gezondheid. Het aanbod is nog altijd ruim genoeg en de prijzen zijn iets gestegen (+1,5%). De referentieprijs voor een standaardappartement van 80 vierkante meter bedraagt nu 268.000 euro. Over vijf jaar bekeken, zien we zelfs een fikse opleving van de markt (+17%). Maar er ontstaat een markt met twee snelheden, waar de uitersten almaar meer uitgesproken worden.

Wie niet over een dikke portefeuille beschikt, kan terecht in de noordelijke (Sint-Agatha-Berchem, Koekelberg, Laken, enzovoort) of in de westelijke (Anderlecht, Vorst en Molenbeek) gemeenten van Brussel. Alleen daar komt de gemiddelde vraagprijs niet boven 2700 euro per vierkante meter uit. Elders nadert die de grens van 4000 euro, met uitzondering van het district Brussel Oost met de gemeenten Evere en Schaarbeek.

In de populariteit van het westen speelt de kanaalzone een belangrijke rol. Bovendien zijn de prijzen in dit district nog altijd bij de betaalbaarste van de hoofdstad. Ze zijn met 1,9 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Voor een nieuw appartement van 92 vierkante meter is de referentieprijs 239.200 euro per vierkante meter.

Het district Brussel Noord, met onder meer Laken, Haren en Jette, vertoont hetzelfde beeld: een volle pijplijn en betaalbare prijzen. De prijzen zijn er in een jaar met 2 procent gestegen en over vijf jaar met 12,5 procent. Die groei ligt in de lijn van het gewestelijke gemiddelde.

Zoals verwacht blijven Elsene, Etterbeek en Sint-Gillis de crème de la crème. De prijzen zijn er weer met 9,5 procent gestegen in een jaar, tot 4325 euro per vierkante meter. Dat is een stijging van 11,5 procent in vijf jaar.

Het district Brussel Oost, voornamelijk aangedreven door Evere, komt een beetje op adem. De prijzen zijn er met 4 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Tot slot loopt de pijplijn in Brussel Stad leeg. De gemiddelde prijs is over vijf jaar met 17 procent gestegen en bedraagt nu 3750 euro per vierkante meter.

Project in de kijker

Les Emeraudes, in het centrum van Sint-Pieters-Woluwe, moet kopers lokken die hun te ruime villa willen verruilen voor een appartement. Het project van Antonissen Development omvat 15 luxeappartementen. De vergunning voor het project is binnen en de voorverkoop van de appartementen is gestart. De verkoopprijs varieert van 340.000 euro voor een appartement met één slaapkamer tot 848.000 euro voor een penthouse met drie slaapkamers. De oplevering is voorzien voor de lente van 2022.

Naar een markt met twee snelheden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content