Na het overaanbod komt de prijsval

DE PANNE. De Panne moet de bouwkoorts van de jongste jaren uitzweten. Zelfs op de dijk is er nog veel aanbod.

Een dreef van bouwkranen. Dat was de Nieuwpoortlaan – in De Panne beter bekend als de trambaan – twee jaar geleden. Vandaag zijn die kranen, op enkele na, uit het straatbeeld verdwenen. De appartementen zijn afgewerkt, maar ze zijn nog lang niet allemaal verkocht. “In deze marktsituatie is het normaal dat de promotors op de rem gaan staan”, reageert Stefaan Berquin, zaakvoerder van Immobiliën Leroy. “En ik verwacht niet dat ze op de trambaan weer snel in actie gaan komen. Want voor de voorraad daar verkocht is, zijn we toch een paar jaar verder.”

Heeft de bouwwoede ook invloed gehad op de vastgoedprijzen? De prijsstatistieken van de federale overheidsdienst Economie suggereren van wel. De referentieprijs voor appartementen in De Panne zakte het voorbije jaar met 4,5 procent tot 210.000 euro. Dat is de meest uitgesproken krimp van alle kustgemeenten. In vijf jaar tijd steeg de referentieprijs met 21,7 procent; ook dat is de zwakste prestatie van alle kustgemeenten.

“We zijn in 2009 blijven verkopen, we hebben altijd ons werk gehad, maar het ging onmiskenbaar moeizamer”, stelt Bart Cattaert, zaakvoerder van Immo Cattaert. “De onderhandelingen duurden veel langer.” Ook Steve Degrieck van het lokale kantoor van Groep Caenen in de Panne heeft het over een markt waar ‘stevig genegotieerd’ wordt. “Op tien verkopen is er misschien één koper die de initiële vraagprijs betaalt. De anderen dingen af. Vroeger lag die verhouding net omgekeerd.”

Veel aanbod op de dijk

De eerste jaarhelft van 2010 toont beterschap voor de vastgoedmarkt in De Panne. “We zien een stijging van de vraag”, zegt Stefaan Berquin. “Maar is nog geen sprake van hoogconjunctuur.” Hij stipt aan dat bijvoorbeeld nieuwbouwappartementen op de dijk nog altijd moeilijk verkopen. Maar dat heeft ook met de hoge prijzen te maken. Stefaan Berquin: “Op de zeedijk betaal je voor een nieuwbouwappartement minimaal 5000 à 5500 euro per vierkante meter. Dat is niet min. Het zijn ook meestal kleinere appartementen en die liggen minder goed in de markt.” Ook Steve Degrieck ervaart dat nieuwbouwflats op de zeedijk slechts moeizaam kopers vinden. “Er is veel aanbod op de dijk: een veertigtal nieuwbouwappartementen. En ze zijn stevig geprijsd. Het prijsverschil met appartementen in herverkoop is te groot.”

Een verschil met de meeste andere badplaatsen is dat de dijk in De Panne geen monopolie heeft als A-locatie. De Esplanade, de Dumontwijk en de Westhoekverkaveling hebben ook hun troeven en aanhangers. “In de Westhoekwijk is er een bouwstop”, merkt Bart Cattaert op. “Het rustige, groene karakter is daar dus gegarandeerd.”

En zou het kunnen dat De Panne, als meest westelijke kustgemeente en grenzend aan Frankrijk, de concurrentie voelt van vastgoedprojecten in het noorden van Frankrijk? Steve Degrieck van Group Caenen, dat twee projecten in het noorden van Frankrijk heeft, betwijfelt het. “We zijn zeer tevreden over onze projecten in Noord-Frankrijk. We verkopen daar beter dan in België. De prijzen zijn er vergelijkbaar en we verkopen voor 95 procent aan Belgen. Maar dat De Panne daar nu hinder van ondervindt? Dat denk ik niet. Het is een heel ander publiek. Onze kopers in Frankrijk willen rust en ruimte.”

Lagere huurprijzen

De verkoop mag dan al wat minder zijn in De Panne, op de huurmarkt is er volgens Stefaan Berquin geen verzwakking. “Dat is niet onlogisch”, zegt hij. “De verkoop- en de verhuurmarkt zijn min of meer communicerende vaten. Bovendien hebben we in 2009 een zeer goede zomer gehad. Dat heeft altijd een positief effect op het volgende seizoen.”

De sterke vraag vertaalt zich niet in hogere huurprijzen. “We hebben onze verhuurders al drie jaar geleden geadviseerd om de huurprijzen te verlagen. Zowat 90 procent is ons daarin gevolgd. En met een positief resultaat: de bezettingsgraad is duidelijk gestegen. En hetzelfde geldt voor het rendement.”

DOOR LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content