MEERTALIG DIKTEE. Jonge Kamer Vlaanderen

Op 20 oktober pakt de Jonge Kamer Vlaanderen (de nieuwe naam van Jaycees Belgium Zone Noord) uit met een meertalig diktee in meer dan 40 Vlaamse steden en gemeenten tegelijk. “Aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, jaarlijks georganizeerd door De Standaard, De Volkskrant, de BRTN en de NOS, kan je deelnemen vanuit je zetel, ” schampert Theo De Beir, voorzitter van de Jonge Kamer Vlaanderen. “De preselektie-proef, gepubliceerd in de krant, vul je in met het woordenboek bij de hand. Wij organizeren the real thing : het Jaycees Dictee in 45 zalen in evenveel steden en gemeenten. Je moet dus je huis uit, en hulp van een woordenboek heb je niet. ” Een week later gaat de finale door in het KB-gebouw in Brussel. Daarmee kent het Jaycees Dictee zijn derde uitgave. Aan de vorige editie namen volgens De Beir 4000 mensen deel (het Groot Dictee der Nederlandse Taal had de laatste keer een kleine 3000 Vlaamse deelnemers). Het diktee geeft deelnemers de keuze tussen een 100 % Nederlandstalige spellingsproef en een meertalige proef (Nederlands, Frans, Engels en Duits). “Daarmee willen we meertaligheid promoten. De talenkennis gaat er bij onze jeugd op achteruit, behalve dan die van het MTV-Engels, ” aldus De Beir. “Wij proberen positieve veranderingen in de maatschappij teweeg te brengen. Talenkennis is daar een voorbeeld van. ” Daarnaast had de Jonge Kamer 45 afdelingen in Vlaanderen, met samen zowat 1500 leden al een projekt om jongeren met klassieke muziek te laten kennismaken, en plant ze voor oktober een kongres over multikulturele integratie. Volgend jaar gaat de Flemish Academy door, een vormingsweek voor “jonge toekomstige leiders”, naast de toekenning van de traditionele awards voor de bedrijven (geselekteerd op basis van hun exportprestaties, jobkreatie, innovatie en milieubeleid, in samenwerking met de Kamers van Koophandel).

Wereldwijd hebben de Jaycees 400.000 leden, ze hadden beroemdheden als Henry Kissinger en VS-president John Kennedy onder hun leden. Zelf zegt De Beir dat hij zonder de Jonge Kamer nog steeds gewoon medewerker-advokaat was geweest en niet op zijn 32ste al een eigen kantoor met verschillende medewerkers had opgebouwd.

“Alle beroepskategorieën zijn toegelaten in de Jonge Kamer Vlaanderen, ” zegt De Beir. “Het lidmaatschapsgeld bedraagt in onze 45 afdelingen in Vlaanderen met samen zowat 1500 leden 2000 tot 3000 frank. ” Wie 40 jaar wordt, moet de beweging verlaten. “Die leeftijdsgrens is onverbiddelijk, ” aldus De Beir. “We willen geen kaste die de beweging vasthoudt. “

THEO DE BEIR (JONGE KAMER VLAANDEREN) “Enkel de kennis van MTV-Engels gaat er bij onze jeugd op vooruit. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content