MAURITIUS. LUILEKKER WERKEN
“Ik was het slechte weer en de lange gezichten in België beu. ” Zo simpel klinkt het antwoord van Pascal Bauwens (42 j.) Knokkenaar van origine op de vraag waarom hij vijftien jaar geleden naar Mauritius trok. Zijn restaurant en nachtklub in de Brusselse Louizabuurt deed hij van de hand, om op het zonnige Mauritius pakweg 1000 kilometer oostwaarts van Madagascar, temidden de Indische Oceaan te beginnen met… een restaurant, Le Bateau Ivre, inmiddels gekend als één van de beste van het eiland en befaamd om z’n ambiance. “Wie in de internationale beau monde wat naam heeft, zal op Mauritius niet nalaten naar Le Bateau Ivre te komen, ” beweert Bauwens, die reeds diverse filmsterren en politici over de vloer heeft gehad. “Zelfs Moboetoe is hier ooit “incognito” komen binnenvallen om te dineren. Jean-Luc Dehaene en z’n gezelschap op Mauritius voor een Top de la francophonie heb ik eens geweigerd. Let wel, dat had niks met kwaaie wil te maken : een Canadese delegatie had sneller gereserveerd, en er was gewoon geen plaats meer. “
Op het menu geen Belgische keuken, maar vis en schaaldieren op z’n Mauritiaans. Eén keer per jaar wordt moules-frites geserveerd : een restje vaderlandsliefde maakt dat Bauwens op 21 juli telkens een feest organizeert, waarop de kleine Belgen-gemeenschap van Mauritius verzamelen blaast. In een hoekje bij de bar staat trouwens ook een Manneken Pis te pronken.
Maar Bauwens is meer dan een restauranthouder, hij is zakenman tout court. De mobilofoon voortdurend bij de hand, regelt hij zijn business net zo goed van op een terras onder een palmboom als van in zijn kantoor. Zijn niches : scheepsmaquettebouw, konfektie en gelakte houten geschenkartikelen. Het atelier waar de scheepsmaquettes kleine kunstwerkjes worden gebouwd, stelt zo’n 200 Mauritianen tewerk, de konfektie-aktiviteiten houden een tiental mensen aan de slag : hemden, polo-shirts en dergelijke meer voorzien ze van de gewenste logo’s, voor klanten zoals (onder meer) de Franse haarkapperketen Jean-Louis David, maar ook voor Bauwens’ Nautica-lijn, die hij verdeelt via een paar eigen boetieks op het eiland.
Ook z’n restaurant is zo’n boetiek of andersom, de fraai ingerichte aanpalende boetiek doet dienst als verlengstuk van het restaurant. “Handig, ” lacht Pascal Bauwens, “zo koopt mevrouw tussen de gangen in een hemdje voor haar man, of laat meneer zich tussen de soep en de patatten (nvdr al worden die laatste hier weinig opgediend) door een scheepsmaquette verleiden. “
Naar Europa komt hij niet zo vaak meer. “Enkel voor zaken, het hoogstnodige aantal dagen, en dan zo snel mogelijk weer weg. België doe ik nog zelden aan. ” Frankrijk is z’n voornaamste exportland, daarnaast ook Duitsland en de Verenigde Staten. Maar hij mikt nu meer en meer op de groeimarkt Azië.
PASCAL BAUWENS (LE BATEAU IVRE) De internationale “beau monde” komt een hapje eten in zijn restaurant opMauritius.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier