Magische magazijnen

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

New Wave Enterprise, dochter van de Japanse transportgigant NYK, bouwt zijn vestiging in Beveren uit tot continentale draaischijf. Japanse klanten zijn er al. Het bedrijf mikt nu op Europese en Amerikaanse klanten.

Terwijl minister-president Luc Van den Brande in de Verenigde Staten een grootscheepse campagne startte om distributiecentra aan te trekken, treffen we Guy Vanlimbergen, algemeen directeur van New Wave Enterprise (Belgium), op zijn kantoor in Beveren. “We wisten van niets,” klinkt het ietwat verbouwereerd. “Anders hadden we zeker aan de reis deelgenomen. Een coördinatiecentrum voor de financiële operaties en een fiscaal voordelig statuut voor het distributiecentrum zelf zijn één kant van de logistieke medaille. Maar de sales & marketing-lui willen ook dat hun goederen snel en efficiënt bij hun klanten komen. Op dat moment schieten wij in actie.”

Sinds vijf jaar is Beveren het Europese centrum van New Wave Enterprise (NWE), een volle dochter van de Japanse rederij NYK ( Nippon Yusen Kabushki Kaisha). NWE haalde in 1995 een omzet van 385 miljoen frank. Zijn activiteiten kaderen in het NYK 21-plan, dat sinds 1992 op volle toeren draait. De Japanse holding centraliseert al zijn diensten in een netwerk van logistieke steunpunten. De hoofdzetel in Tokyo wil het aandeel van de logistieke activiteiten opdrijven van 16,5 % in 1992 (op een omzet van 10 miljard dollar) naar 20,8 % in 2005 (geraamde omzet : 19,2 miljard dollar). In de periode 1986-1991 werden in Azië en Amerika tien van dergelijke centra ingeplant. Vanaf ’91 is Europa aan de beurt met een inplanting in Milton Keynes (VK), Milaan, Düsseldorf en de continentale draaischijf in Beveren.

VERLIES. SO WHAT ?

Volgens de meest recent gepubliceerde cijfers (1994) draait NWE (kapitaal : 235 miljoen) met een negatief exploitatieresultaat van 36 miljoen en een nettoverlies van 84 miljoen. Volgens Vanlimbergen zijn de cijfers verleden jaar nog gedaald. Maar dat kan de sfeer niet drukken in Beveren. “Onze aandeelhouder engageert zich voor een langetermijnstrategie,” antwoordt de Engelstalige gedelegeerd bestuurder Kenji Mizushima, die al vier jaar in Oudergem woont. “We zijn overtuigd van onze toekomst. Als spitstechnologen in value added logistics een trend bij uitstek hebben we de troeven in handen ( nvdr zie kader).”

Vervolledigt Vanlimbergen : “Een Amerikaanse aandeelhouder had ons al lang laten vallen.” NWE zou volgens de eigen ramingen in 1997 break-even draaien. Eén van de belangrijkste pijlers van het businessplan is een overeenkomst tussen Pioneer Electronic Corporation en NYK. De Japanse elektronicagigant besliste immers zijn logistieke diensten wereldwijd uit te besteden aan NYK.

In 1994 nam NWE het beheer van de opslagplaats van Pioneer Electronics Europe (PEE) én de personeelsleden die de fysieke distributie van de elektronicareus verzorgden, over. Naast het PEE-magazijn aan de expresweg Antwerpen-kust bouwde NWE het Antwerp Distribution Centre, een opslagplaats van dezelfde grootte (18.000 m²). In beide centra werken 100 personeelsleden.

NWE beheert de voorraden en de fysieke distributie van Pioneer Electronics Europe, Pioneer Belgium en Pioneer Holland (Almere). Dit betekent dat alle Pioneer-fabrieken hun producten voor de Europese markt aan NWE leveren. Vanuit Beveren vertrekken de goederen naar de regionale NWE-vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Milaan en Düsseldorf. Voorts verdeelt NWE rechtstreeks aan Benelux-winkels (400 leveringen per dag). In de andere Europese landen handelen lokale Pioneer-mensen de goederenstroom af. NWE verdeelt ook de brochures, handleidingen en marketingtools van Pioneer.

Algemeen directeur Vanlimbergen is tevreden met de overstap van het Pioneer-personeel naar NYK. “Het zijn mensen met logistieke feeling, wiens bekommernissen door het andere personeel vroeger soms onvoldoende werden begrepen,” argumenteert hij. “Vandaag wordt een kwart sneller gewerkt. Door een efficiënter gebruik van de ruimte kan tot een zesde meer worden opgeslagen.”

Frans Van Hoof, algemeen directeur van Pioneer Electronics Europe erkent dat de uitbesteding ” in principe efficiënter is”. Immers : “Het is nog niet echt duidelijk of dit in de praktijk ook het geval is. Men verliest hoedanook de controle over een deel van het commerciële proces. Dat wrijft wel eens. Waren er vroeger problemen tussen de logistieke dienst en andere onderdelen van het bedrijf, kon je als management vlugger de plooien gladstrijken.”

Volgens de plannen zou de uitbesteding voor Pioneer een kostenbesparing van 10 % opleveren. Maar voorlopig is dat nog niet het geval. “Onze Europese omzet tegenover 1992 is met 5 tot 10 % gedaald,” aldus Van Hoof. “Daarom voelen we de voordelen niet zo snel als verwacht. Dat neemt niet weg dat de uitbesteding een flexibeler financieel beleid toelaat. De logistiek is voor ons immers geen vaste, maar een variabele kost.”

Kostenbesparing is een belangrijk element bij uitbesteding. NWE kan immers de vrijgekomen behandelingscapaciteit tijdens dalperiodes verhuren aan andere klanten. En in piekperioden levert het Antwerp Distribution Centre (ADC) de nodige extraruimte. De capaciteit van PEE is voor 75 % gedekt. Die van ADC momenteel voor 60 %.

Een kwart van de ADC-ruimte wordt ingenomen door materiaal van Minolta Camera, een contract dat NWE vorig jaar binnenrijfde. Vanlimbergen : “De piekverkoop van camera’s en nevenproducten, zoals lenzen, vindt plaats in de zomer. Terwijl de autoradio’s van Pioneer het meest verkocht worden na de winterperiode.”

De verkoop en marketing van Minolta Camera gebeurt centraal vanuit het Duitse Ahrendsburg, waarmee Beveren permanent in verbinding staat. De overdracht van de distributie gebeurt in twee fasen. Vandaag doet NWE enkel de rechtstreekse distributie naar de fotowinkels in Duitsland, Nederland en België. Vanaf 1997 zal dit ook het geval zijn voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Momenteel behandelt NWE 500 Minolta-orders (gemiddeld drie verschillende items) per dag. Voor deze activiteiten werden 15 extra werknemers aangetrokken. In de tweede fase volgen een gelijk aantal orders.

Vanlimbergen : “Vroeger had Minolta een overcapaciteit van 25 %, omdat elk item tot een bepaalde hoeveelheid voorhanden moest zijn. Nu is er een dynamische voorraad met een gelijk dienstenniveau (48 uur gegarandeerde levering na de bestelling, meestal 24 uur). Men is flexibel tot het laatste moment.”

GESTAGE GROEI.

Het orderboekje van New Wave Enterprise groeit gestaag. Belangrijk is het contract met Subaru voor de onderdelen van de (in Hongarije geassembleerde) Justy. Vanuit Beveren voorziet NWE alle importeurs in Europa in 24 uur van wisselstukken (ongeveer 5000 verschillende). Een andere klant is Capsugel in Bornem, het filiaal van Warner Lambert dat medische capsules produceert. Recent is NWE (in opdracht van Belpro) de Benelux-verdeler van Dr. Martens-schoenen geworden. En ook heeft NWE de plaats ingenomen van het Parijse magazijn van Hitachi France. “Het is niet zo eenvoudig om een Franse onderneming te overtuigen dat de distributie voor haar land best vanuit Beveren gebeurt,” zegt Vanlimbergen.

Volgend jaar verwacht NWE een omzet tussen 520 en 590 miljoen met een personeelsbestand van 130 eenheden. In totaal investeerde NWE de voorbije vijf jaar 650 miljoen in Beveren. Het ADC-gebouw kostte 400 miljoen. De andere opslagplaats wordt gehuurd. Vanlimbergen : “Er is plaats om ooit een derde gebouw op te trekken. Dit zal gebeuren. Vlaanderen wordt, gezien zijn centrale ligging, immers sowieso een Europees distributiecentrum. Maar het moet oppassen. Nederland Distributieland vormt een bedreiging. Eigenlijk is Van den Brande vijf jaar te laat.”

HANS BROCKMANS

GUY VANLIMBERGEN EN KENJI MIZUSHIMA (NEW WAVE ENTERPRISE) Vlaanderen wordt sowieso Europees distributiecentrum, maar het moet opletten voor Nederland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content