Werkgevers gaan in de aanval tegen misbruik tijdskrediet

Het kan niet dat tal van vijftigplussers het tijdskrediet gebruiken om uit te bollen in afwachting van het brugpensioen. Dat stelt Pieter Timmermans, directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Hij zegt dit maandag in een opiniestuk in De Morgen.

Timmermans legt vijf pijnpunten voor aan de komende federale regering. Een daarvan draait om het feit dat bovenal vijftigplussers gebruikmaken van tijdskrediet en niet de jonge gezinnen, voor wie het stelsel eigenlijk bedoeld is.

In 2009 werkten volgens het recentste jaarrapport van de RVA 84.874 mensen deeltijds in het kader van tijdskrediet. Maar liefst 54.093 of 63 procent van hen is ouder dan vijftig. Vooral bij de mannen is de populariteit van tijdskrediet om een rustig en ontspannen carrière-einde te beleven, opvallend. In totaal kozen 33.974 mannen het voorbije jaar voor een halftijdse of viervijfde tewerkstelling volgens het tijdskredietstelsel. Maar liefst 28.532 daarvan waren vijftigplussers. Bij de vrouwen lag de verdeling tussen oudere en jongere werknemers ongeveer vijftig-vijftig.

Timmermans heeft het over inconsequent overheidsbeleid. “Wees logisch, meer vraag ik niet”, zegt hij. “Als je een eindeloopbaanbeleid voert dat erop gericht is de pensioenleeftijd te laten stijgen dan moet je niet tegelijkertijd een maatregel nemen die een ontsnappingspiste biedt.”

Een mogelijke oplossing is volgens Timmermans om het brugpensioen niet meer meteen te laten aansluiten op het tijdskrediet.

“Confrontatie”

“Tweemaal intellectueel oneerlijk”, zegt nationaal ACV-secretaris Marc Leemans over die argumentatie. Volgens de vakbond klopt het niet dat het tijdskrediet bedoeld is voor jonge werknemers. “In het generatiepact staat expliciet dat tijdskrediet ook voor oudere werknemers toegankelijk is”.

“Brugpensioen is overigens geen vaststaand gegeven. De loopbaanvereiste stijgt. Velen zullen tot hun 61 en 62 moeten werken vooraleer aan brugpensioen te denken”.

De werkgevers maken misbruik van een politiek vacuüm om een schot voor de boeg te lossen, aldus nationaal ACV-secretaris Marc Leemans.

“Dat nodigt ons uit om ook een schot te lossen. Ze sturen aan op een confrontatie tussen sociale partners. Dat is nooit goed”, waarschuwt Leemans. Door dergelijke uitspraken wordt overleg moeilijk gemaakt, stipt de ACV-secretaris aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content