‘Waarom dubbel vakantiegeld en eindejaarspremie niet afschaffen?’

Patrick De Maeseneire, CEO van het grootste uitzendbedrijf ter wereld, Adecco, brengt in Z-Talk Goossens enkele niet mis te verstane boodschappen.

Hij weet dat het heilig huisjes zijn, maar er moet in België dringend iets gebeuren vindt Patrick De Maeseneire. De CEO van het grootste uitzendbedrijf ter wereld, Adecco, brengt in Z-Talk Goossens enkele niet mis te verstane boodschappen.

Zo roept hij bedrijfsleiders op ons land te verlaten. Want volgens hem zakt België over een paar jaar weg in een Griekenland-scenario.

Patrick De Maeseneire woont al jarenlang in Zwitserland, maar volgt de Belgische actualiteit op de voet. Hij begrijpt niet de federale regering nu plots geen haast meer heeft om de concurrentiekracht aan te zwengelen. Prioritair is volgens hem de verlaging van de loonkost. Of dat met de afschaffing/aanpassing van de index moet, laat hij in het midden. Volgens hem kunnen er ook andere zaken in vraag gesteld kunnen worden.

“Ik vraag mij bijvoorbeeld af waarom wij hier nog een dertiende maand en dubbel vakantiegeld kennen. België is een van de weinige landen in de wereld die dit nog heeft. Ik word in Zwitserland uitbetaald, en daar krijg ik slechts 12 maanden loon.”

Hij wordt erop attent gemaakt dat hij wel een loon heeft van 3.2 miljoen (opties niet bijgerekend).

“Dat is zo en ik heb dus zeker geen reden om te klagen. Maar in Zwitserland krijgen loontrekkenden die extra inkomens niet. Ze betalen er wél minder belastingen,” zegt De Maeseneire. Hij benadrukt dat er dringend keuzes moeten worden gemaakt. In bedrijven maakt men die keuzes, en die zijn soms heel hard. “Je kan niet constant de kool en de geit sparen. En dat is wat wij al tien jaar doen. ”

Patrick De Maeseneire is erg pessimistisch over ons land. Vandaag geeft hij in opdracht van het zakenblad Trends een spreekbeurt aan een groep managers. De titel van zijn spreekbeurt is niet mis te verstaan: “If you can leave Belgium, run!”

“Het gaat helemaal niet goed met België. Ik weet dat de regering zich uitroept tot de beste van de klas, maar dat is helemaal niet waar. België geeft in functie van zijn Bruto Binnenlands Product nog altijd 5 procent meer uit dan Nederland, 7 procent meer dan Duitsland, 14 procent meer dan Engeland en zelfs 2 procent meer dan Frankrijk. Dan zeggen dat je met 1 procent minder tekort op de begroting de beste van de klas bent, is dus volksverlakkerij. ”

Het tragische daaraan is volgens De Maeseneire dat de regering de problemen niet erkent en dus ook niet gaat oplossen.

“Geloof me, over twee à drie jaar zitten we in dezelfde klas als Spanje, Italië en Griekenland. Want de vergrijzing komt er écht aan vanaf 2015 en we gaan die pensioenen niet kunnen betalen,” weet De Maeseneire. (VG)

Z-Talk Goossens vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z of via deze link

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content