Volvo-baas hekelt hoge loonkosten in België

© belga

Håkan Samuelsson, CEO van de Zweedse autoconstructeur Volvo, heeft Vlaams minister-president Kris Peeters verzocht om structurele economische hervormingen door te voeren.

Håkan Samuelsson, CEO van de Zweedse autoconstructeur Volvo, heeft Vlaams minister-president Kris Peeters verzocht om structurele economische hervormingen door te voeren.
Kris Peeters was vrijdag te gast op de hoofdzetel van Volvo in Göteborg.

Bij Volvo in Gent worden op dit moment de succesvolle modellen V40, S60 en XC60 geproduceerd, wat de fabriek tot een van de sterkhouders van de Belgische economie maakt. Hoewel CEO Samuelsson vrijdag verklaarde de Volvo-vestiging in Gent open te willen houden, schort er volgens hem toch wat aan het concurrentievermogen in ons land.

Tijdens een gesprek met Kris Peeters wees de CEO van Volvo de Vlaams minister-president met name op ‘de dringende noodzaak van structurele hervormingen om het concurrentievermogen van de Belgische industrie te verbeteren’.

Volgens Mark De Mey, woordvoerder van Volvo Gent, slaat de waarschuwing van Samuelsson op de hoge loonkosten in ons land. Kris Peeters zou de CEO gerustgesteld hebben met de belofte dat er op het federale niveau maatregelen worden genomen wat betreft de hoge loonkosten.

Het is alvast nog niet zeker of Volvo nieuwe modellen van de band laat rollen in Gent. Daarvoor zou de Zweedse autobouwer eerst de verkoopcijfers onder de loep willen nemen.

Samuelsson benadrukte vrijdag ook de nood aan een omvattend industriebeleid op Europees niveau. De last van de Europese wetgeving belemmert volgens hem het concurrentievermogen van de Europese industrie. Toch zou de geplande productie in
China – waar Volvo deze zomer zijn eerste fabriek opent – enkel voor de lokale markt bestemd blijven. In Chengdu zal onder meer de S60 worden gebouwd, een model dat ook in Gent van de band rolt.
(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content