Alain Mouton

‘Verlaag liever de personenbelasting’

Alain Mouton Redacteur bij Trends

De fiscale druk in de personenbelasting moet naar beneden, zeker aan de onderkant van de inkomensverdeling. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

Van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten mag iedereen maandelijks onbelast 500 euro bijverdienen. Het principe zou van toepassing zijn op extra bijverdiensten of occasioneel werk. Nu is bijverdienen zwaar belast. Wie bijklust, komt in een hogere belastingschijf terecht en houdt nog maar weinig over van zijn bijverdienste.

Het voorstel van Rutten heeft geen kans op slagen. Alleen al omdat de vakbondsvleugel daar bij monde van CD&V niet van wil weten. Onbelaste arbeid betekent minder inkomsten voor de sociale zekerheid en dat is taboe.

Maar ook ten gronde getuigt het idee van weinig realisme en vooral van weinig politieke moed. In plaats van kleine aanpassingen door te voeren om de lasten op arbeid te verlagen en werk aantrekkelijker te maken, zou de regering beter voor een grote fiscale hervorming bis kiezen. De indexsprong, de lagere werkgeversbijdragen en de hervorming van de personenbelasting hebben geholpen, maar er is meer nodig.

Verlaag liever de personenbelasting

De Belgische lasten op arbeid – zowel via sociale bijdragen als via de personenbelasting – zijn nog altijd bij de hoogste van Europa. De fiscale druk in de personenbelasting moet naar beneden, zeker aan de onderkant van de inkomensverdeling. Voor het aanslagjaar 2017 bedraagt het belastingvrije minimum 7130 euro en dat cijfer zal de komende twee jaar nog licht stijgen. Het wordt beter opgetrokken richting 10.000 euro op jaarbasis, waarmee het in de buurt van het leefloon voor alleenstaanden (10.408 euro) zou komen. Dat zou de werkloosheidsval grotendeels wegwerken.

Crititci zullen zeggen dat zoiets niet te financieren valt. Welnu, de regering moet die belastingverlaging maar compenseren door meer te snijden in de uitgaven. Met 50 procent van het bbp liggen die nog altijd veel te hoog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content