Van Overtveldt bevestigt diamanttaks – maakt ‘knieval’ volgens oppositie

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt bevestigde in de bevoegde Kamercommissie dat de regering werkt aan een bijzonder fiscaal regime voor de diamantsector in Antwerpen. Een knieval, volgens de oppositie, die veel te weinig oplevert.

Bij de begrotingscontrole besloot de federale regering de taks in te voeren. Die moet 50 miljoen euro extra opbrengen, terwijl de sector via bedrijfsbelasting en personenbelasting momenteel ongeveer 20 miljoen bijdraagt. De diamantairs zullen voortaan worden belast op de omzet en niet op de winst.

Meer informatie over het initiatief wil de minister momenteel niet kwijt. De sector reageert tevreden en is naar eigen zeggen bereid meer belastingen te betalen in ruil voor een stabiel fiscaal klimaat. De oppositie houdt er een andere mening op na.

‘Ongezien’

“Dit is nooit gezien in de fiscale geschiedenis van dit land”, vond Stefaan Van Hecke (Groen). Hij had het over een schandaal omwille van het gebrek aan transparantie over de omzet in de sector. Hij wees erop dat Omega Diamonds recent een schikking van 160 miljoen euro kon ophoesten, een veelvoud van wat de hele sector momenteel jaarlijks bijdraagt en ook een veelvoud van wat de sector zal moeten bijdragen.

De minister wees dan weer op het economisch belang van de sector, die 30.000 mensen tewerkstelt.

“Deze regering is bereid om bergen te verzetten voor de burgemeester van Antwerpen en voor de diamantairs, die verschillende fraudeurs en zelfs criminelen onder hun leden tellen”, besloot Benoît Dispa van cdH.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content