Spaarders kunnen voortaan geld kwijtraken bij bankencrisis

© belga

Spaarders met 100.000 euro op hun rekening, kunnen in de toekomst hun geld kwijtraken bij een bankencrisis.

Spaarders met minder dan 100.000 euro op de bankrekening moeten onder geen beding meebetalen aan de afwikkeling van probleembanken. Dat heeft het Europees Parlement onderstreept. Het geld van grote spaarders zou wel als laatste reddingsboei ingezet kunnen worden.

De bevoegde commissie van het halfrond nam met ruime meerderheid stelling in over nieuwe Europese regels voor de aanpak van probleembanken. Die worden met argusogen gevolgd sinds de kleine spaarder even gedwongen leek te worden om een deel van de rekening van het ingestorte Cypriotische bankwezen te betalen.

Belastingbetaler moet niet langer opdraaien voor redding van grootbanken

Als leitmotief geldt dat de belastingbetaler niet langer moet opdraaien voor de redding van grootbanken die een hele economie in hun val kunnen meesleuren. Enkel in heel uitzonderlijke omstandigheden zou nog publiek geld aangesproken kunnen worden, bijvoorbeeld in de vorm van garanties of een tijdelijke overname.

Bij de herstructurering of ordentelijke ontmanteling van een bank komen voortaan eerst aandeelhouders en schuldeisers aan de beurt. Als laatste reddingsboei kan ook geld van grote spaarders gebruikt worden. De kleine spaarders én de depositogarantiefondsen worden nadrukkelijk ontzien.

In voege tegen 2016

De Europarlementsleden willen dat het hele systeem tegen 2016 in voege treedt, twee jaar eerder dan de Commissie had voorzien.

Daarnaast vraagt Europa dat de lidstaten ook een nationaal afwikkelingsfonds voorzien. Dat fonds, dat gefinancierd moet worden door de sector, moet op termijn 1,5 procent van de totale omvang van de deposito’s van de deelnemende banken bedragen.

Lidstaten nog niet op dezelfde golflengte

Over de nieuwe regels moeten de Europarlementsleden nog onderhandelen met de lidstaten, maar die zitten nog niet op dezelfde golflengte. Gehoopt wordt dat de ministers van Financiën in juni een onderhandelingspositie kunnen vastleggen. Bovendien zou de harmonisering van de nationale stelsels slechts een opstapje moeten worden naar een echt Europees systeem, met een gemeenschappelijke afwikkelingsautoriteit en een Europees fonds. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content