Iraanse visa-affaire: Buitenlandminister Lahbib (MR) biedt excuses aan over misgelopen communicatie

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) -- foto: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen haar excuses aangeboden voor de misgelopen communicatie en “het gevoel van onveiligheid” die de afgifte van de visa aan veertien Iraniërs met zich meebracht. Voor de PS en de groenen lijken die excuses vooralsnog niet te volstaan.

Nadat ze de hete aardappel eerst naar Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) had doorgeschoven en het parlement nadien op zijn minst onvolledig informeerde, bood Lahbib maandag haar meermaals excuses aan voor de manier waarop ze gehandeld heeft in de Iraanse visa-affaire. De meerderheidspartijen PS, Groen en Ecolo blijven ook na die excuses echter streng voor de buitenlandminister.

Hardliner

Lahbib moest zich in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen nog maar eens komen verdedigen voor de afgifte van visa aan onder meer de burgemeester van Teheran, een hardliner van de Iraanse theocratie. De ‘Slachter van Teheran’ (de naam die hem wordt toegedicht, nvdr.) kon daardoor eerder deze maand een stedenconferentie in Brussel bijwonen. 

De MR-politica zei te begrijpen “dat ze zich anders had moeten uitdrukken”, en betreurt “dat bepaalden zich geïntimideerd of in gevaar gebracht voelden door de aanwezigheid van de Iraanse delegatie (in Brussel, nvdr.)”. “Politieke beslissingen moeten rekening houden met de realiteit, ook zoals die wordt aangevoeld. Mijn excuses als ik daar onvoldoende rekening mee heb gehouden”, klonk het.

Weinig vergevingsgezind

De Franstalige socialisten lijken echter weinig vergevingsgezind. “Er is een ernstig probleem van leugens in het parlement”, zei PS-Kamerlid Malik Ben Achour, “en daar komt nog het probleem van geloofwaardigheid en betrouwbaarheid bij. Het parlement is geen biechtstoel, ik ben niet geïnteresseerd in uw excuses. Wat mij na al die tegenstrijdigheden en aangetoonde leugens interesseert is of u uw politieke verantwoordelijkheid erkent en vindt dat u nog voldoende geloofwaardig bent om onze diplomatie te leiden.”

Ook de groenen blijven streng, al klonk de kritiek daar iets milder dan vanop de PS-banken. Groen-fractieleider Wouter De Vriendt wil vooral de garantie dat de minister in de toekomst anders zou handelen. “U heeft het parlement vandaag met meer respect behandeld, maar wij zijn nog altijd niet gerustgesteld dat u dat visum aan de ‘Slachter van Teheran’ niet meer zou verlenen. Die geruststelling hebben we vandaag niet gekregen.”

Vandecasteele

De MR nam weinig verrassend de verdediging van de minister op. Ze behoudt het vertrouwen van premier Alexander De Croo, heeft geen zaken bewust achtergehouden van het parlement en de hele situatie heeft het leven gered van onschuldige Europese gevangenen in Iran, onder wie Olivier Vandecasteele, benadrukte Michel De Maegd. (Belga)

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content