Pak minder vakantiejobs door crisis en slecht weer

© Belga

Studenten hebben het deze zomer bijzonder moeilijk om een vakantiejob te vinden.

Volgens Het Nieuwsblad op zondag willen bedrijven besparen en bieden ze dus een pak minder jobs aan. Ook het slechte weer speelt de studenten parten: drankencentrales, cafés en grootwarenhuizen hebben minder volk nodig omdat er minder gedronken wordt.

De VDAB heeft in mei zo’n 7,5 procent minder vacatures voor jobstudenten ontvangen en staat daarmee niet alleen. Ook interimbedrijf Manpower ziet een daling met 5 procent, blijkt uit een rondvraag van de krant.

“De bedrijven houden de vinger op de knip”, zegt woordvoerder Marc Vandeleene. “Zij draaien elke euro eerst om voor ze hem uitgeven, en dat merken we ook bij de aanwervingen van jobstudenten. Ze zijn daar veel later mee gestart dan andere jaren en zijn ook veel selectiever.” De besparingen ziet hij in alle sectoren, van de industrie over de banken tot de energie- of telecomsector.

Wereldwijde crisis
Sommige bedrijven danken ook jobstudenten af. Zo heeft de Gentse vestiging van staalreus ArcelorMittal deze week een brief naar 62 jobstudenten gestuurd dat ze niet moeten komen opdagen. Door de wereldwijde crisis in de staalsector is er al tijdelijke werkloosheid voor een deel van het personeel: jobstudenten aanwerven voor afdelingen waar mensen thuis zitten, zou al te gek zijn.

Mocht het alsnog hoogzomer worden, kan dat een positief effect hebben op het aanbod studentenjobs. Vandeleene: “Als het warm is, drinken mensen veel meer, houden ze barbecues… Dan zoeken de warenhuizen en de horeca op het laatste nippertje nog extra mensen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content