Europa en VS maken afspraken over bankgeheim

© belga

De Europese Commissie heeft met de Amerikaanse regering een nieuw akkoord bereikt over de inzage van de Amerikaanse autoriteiten in bankgegevens van Europese burgers. Dat meldt eurocommmissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström maandag.

Eurocommissaris Malmström toonde zich verheugd over bereikte akkoord met de VS waarin “we praktisch alles verkregen hebben wat we gevraagd hadden” op het vlak van de bescherming van de persoonlijke gegevens van Europese burgers.

Het akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door de lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement. Dat blijkt meer dan een formaliteit, aangezien het parlement in februari een eerder ontwerpakkoord met de VS kelderde. Ook vandaag klinken kritische stemmen in het halfrond, dat zich in juli uitspreekt over de nieuwe tekst.

Malmström onderhandelde de voorbije maanden met Washington over de voorwaarden voor de toegang tot gegevens van Swift, de betaaloperator met zetel in Terhulpen. Die operator beheert de internationale transacties van ongeveer 8.000 instellingen en banken. De VS zijn benieuwd naar de gegevens om financiers van terrorisme op te sporen.

Malmström claimt dat het nieuwe akkoord, dat voor vijf jaar geldt, de bekommernissen van de Europarlementsleden over de bescherming van de privacy weerspiegelt. Zo moet elk Amerikaans verzoek om informatie gerechtvaardigd worden en gelinkt zijn aan een lopend onderzoek. De Europese politiedienst Europol moet daarbij het verzoek verifiëren en ervoor zorgen dat de overdracht van gegevens zo beperkt mogelijk blijft. Er komt ook een Europese gezant die het proces voortdurend in de gaten houdt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content