EU wil strenger toezicht op hefboomfondsen

De ministers van Financiën van de Europese Unie scharen zich dinsdag achter regels voor een strenger toezicht op hefboomfondsen en andere speculatieve fondsen.

Zo dreigt de nieuwe Britse regering van David Cameron een eerste bittere pil te moeten slikken op de Europese scène.

De Spaanse minister van Economische Zaken Elena Salgado bevestigde vrijdag in de Britse krant The Financial Times haar voornemen om de ontwerprichtlijn op de agenda te plaatsen. “Het is ons doel de tekst goed te keuren. Er is een voldoende grote gekwalificeerde meerderheid”, zei Salgado.

Twee maanden geleden haalde Salgado de ontwerprichtlijn nog in extremis van de agenda. Naar verluidt had de toenmalige Britse premier Gordon Brown bij de regering in Madrid aangedrongen om de stemming uit te stellen met het oog op de Britse verkiezingen.
Londen huisvest ongeveer zeventig procent van de speculatieve fondsen in Europa en de Britten vrezen dat al te strenge regels voor kapitaalvlucht uit de City zal zorgen.

De Britten beschikken volgens diplomatieke bronnen echter niet over voldoende steun in de ministerraad om het voorstel tegen te houden.

De ontwerprichtlijn moet de transparantie in de sector versterken en een aantal spelregels vastleggen voor beheerders van hefboomfondsen, private equity en andere fondsen die in verband worden gebracht met speculatie.

Na de goedkeuring van de ministers van Financiën gaat het Spaanse voorzitterschap onderhandelingen aanknopen met het Europees Parlement. Dat zou een akkoord tegen de zomer mogelijk moeten maken. De bevoegde commissie van het Europese halfrond legt maandag haar standpunt vast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content