ECB houdt pakket maatregelen klaar

© reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) staat klaar om aan het monetaire beleid te sleutelen. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De Europese Centrale Bank (ECB) is volop bezig aan de voorbereiding van een pakket maatregelen die bij de volgende bijeenkomst in juni zou worden voorgesteld. Volgens bronnen bij Reuters zou het om een renteknip gaan, in combinatie met maatregelen die gericht zijn op kredietverlening aan kleine en middelgrote bedrijven.

De gedetailleerde plannen zouden bovendien voor de eerste keer een negatieve depositorente voorzien. Peter Praet, hoofdeconoom van de ECB, liet eind vorig jaar al in een interview met The Wall Street Journal optekenen dat een negatieve depositorente in ieder geval een optie is om de tergend lage inflatie op te krikken. Praet herhaalde dat voornemen woensdag in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit.

Het pakket maatregelen waarover Reuters woensdag bericht, zou evenwel geen grootschalig programma van kwantitatieve versoepeling ( QE ) bevatten. Volgens de (anonieme) bronnen bij Reuters is een dergelijk omvangrijk plan – op grote schaal geld drukken om activa te kopen – voorlopig een brug te ver.

Dat er in juni een renteverlaging volgt is ‘min of meer een uitgemaakte zaak’, luidt het. Het zou om een renteverlaging van 10 tot 20 basispunten gaan. De belangrijkste rentevoet staat op dit moment op 0,25 procent. De ECB wil woensdag geen commentaar geven op de ‘uitgelekte’ plannen.

Mario Draghi heeft bij het vorige rentebesluit in ieder geval laten blijken dat er bij de volgende beleidsverklaring van 5 juni mogelijk actie wordt aangekondigd. De ECB-voorzitter wilde daarvoor wel eerst de bijgewerkte economische prognoses van zijn staf bestuderen. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content