Belgisch EU-voorzitterschap ontmoet twistende sociale partners

© Belga

Aan de vooravond van een informeel beraad van de Europese ministers van Werk en Sociale Zaken in Brussel heeft ontslagnemend vicepremier Joëlle Milquet de sociale partners ontvangen.

Werkgevers en werknemers bleken er uiteenlopende meningen op na te houden over de beleidspiste die Europa uit de economische crisis moet halen.

Milquet beklemtoonde bij aanvang dat België op een sleutelmoment het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt. Tegen de achtergrond van de crisis wordt in de Europese cenakels volop gewerkt aan de uitbouw van een Europees economisch bestuur en de ministers van Werk moeten erover waken dat ze in dat debat gehoord worden.

“Ik ben ongerust dat de huidige klemtoon op besparingen het economisch herstel eerder zal bemoeilijken en tot een nieuwe recessie kan leiden”, zo laakte secretaris-generaal John Monks van de Europese vakbondskoepel ETUC het rigoureuze besparingsbeleid in Europa.

Volgens Monks moeten de ministers van Werk “vechten voor werkgelegenheid, tegen de markten en tegen de ministers van Financiën”.

“In Griekenland wordt de Europese inmenging dezer dagen aanzien als een straf. Als het Europees economisch bestuur er zo zal uitzien, zal ze niet in veel landen aanvaard worden.”

Philippe De Buck, zijn tegenhanger bij werkgeverskoepel BusinessEurope, wees die stelling resoluut van de hand. “In Griekenland helpt Europa met veel geld om orde op zaken te zetten”, riposteerde hij. Hij beklemtoonde dat enkel een hogere economische groei het Europese sociale model overeind kan houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content