België bijna uit top tien Duitse handelspartners

© ThinkStock

België zakt van de achtste naar de negende stek in de top tien van belangrijkste handelspartners van Europa’s grootste economie.

Het handelsvolume tussen België en Duitsland, Europa’s grootste economie, ging er in 2012 met 2,8 procent op achteruit. Ons land zakt daardoor van de achtste naar de negende plaats in de top tien van Duitslands belangrijkste handelspartners en moet Zwitserland laten voorgaan. Dat blijkt uit gegevens van het Duitse Bureau voor de Statistiek. In de top tien deed vorig jaar enkel de tandem Duitsland-Italië nog slechter (-4,3 procent) dan België. Frankrijk en Nederland blijven respectievelijk Duitslands belangrijkste en tweede grootste handelspartners.

Invoer en uitvoer Vooral de uitvoer van Duitsland naar België daalde, van 47 miljard euro in 2011 naar 44,6 miljard euro in 2012. Dat is een afname met 5,1 procent.

De invoer vanuit België daarentegen steeg zelfs heel lichtjes: voor een totaalwaarde van 38,3 miljard euro in 2011 naar een waarde van 38,4 miljard in 2012.

Frankrijk en Nederland

Frankrijk blijft Duitslands belangrijkste handelspartner. Het handelsvolume met Duitslands zuiderbuur steeg in 2012 tot 169,2 miljard euro, tegenover 167,4 miljard euro in 2011. Dat komt neer op een stijging van 1,1 procent.

De toename blijkt echter minder dynamisch dan de stijging van het totale handelsvolume van Duitsland met zijn tien belangrijkste partners samen, dat met 2,2 procent toenam. Sinds 1975 al is Frankrijk Duitslands belangrijkste handelspartner.

Opmerkelijk: de invoer van goederen naar Duitsland komt in de eerste plaats uit Nederland. Het Duitse invoervolume uit Nederland steeg het afgelopen jaar zelfs met bijna 6 procent, tot 86,6 miljard euro.

Als afzetmarkt voor Duitsland komen onze noorderburen op de vierde plaats, maar ook daar was een toename: de uitvoer van Duitse goederen naar Nederland steeg met 2,2 procent tot 71,0 miljard euro. Dat maakt dat het totale handelsvolume tussen Nederland en Duitsland sterk is gestegen: met 4,2 procent.

Verenigde Staten

Ook de handel tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en Rusland nam toe. Maar vooral de tandem Duitsland-Verenigde Staten deed het het afgelopen jaar uitstekend. Het handelsvolume tussen beide staten nam in 2012 toe met 12,3 procent. Dat is vooral te danken aan de uitvoer van Duitsland richting de VS, die er het laatste jaar met maar liefst 17,7 procent op vooruitging. De invoer van Amerikaanse producten in Duitsland steeg met 4,2 procent.

In de top tien van belangrijkste handelspartners met Duitsland is de slechtste leerling uit de klas vooral Italië. De in- en uitvoer samen daalde in 2012 met 4,3 procent. Daarna volgt België (-2,8). Ook in de handelsrelaties met China was er een kleine volumedaling (-0,3). (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content