Beleggers zijn geen speculanten volgens topman Euronext Brussel

© belga

Vincent Van Dessel, topman van NYSE Euronext Brussel, is boos op de regering-Di Rupo.

“Beleggers blijven bestempelen als speculanten is ongehoord en moet stoppen. Ze dragen juist bij tot de economie.” Zo luidt de reactie van Vincent Van Dessel, topman van NYSE Euronext Brussel, op de geplande verhoging van de beurstaks.

De beurs draagt bij tot de economie, aangezien die voor de broodnodige liquiditeit voor de bedrijven zorgt, aldus Van Dessel. Het zint de beursman dus niet dat beleggers bestempeld worden als speculanten. Van Dessel vindt zelfs dat ze zouden moeten worden beloond.

Het optrekken van de beurstaks zal die broodnodige liquiditeit niet ten goede komen, waarschuwt de topman van Euronext Brussel. Hij vreest dat de kmo’s daar het eerst door zullen worden getroffen. Maar vooral het huidige klimaat waarbij beleggers als speculanten worden bestempeld, zit Van Dessel hoog. “Dat is een totale misvatting,” zegt hij.

Om de begroting rond te krijgen, moest de regering-Di Rupo nog 126 miljoen euro aan bijkomende fiscale inkomsten zien te vinden. Daardoor komen er onder meer een hogere beurstaks (37,2 miljoen euro) en boetes op btw-ontduiking (12,5 miljoen euro). Bovendien worden misbruiken rond de vrijstelling van roerende voorheffing door buitenlandse pensioenfondsen doeltreffender aangepakt (15 miljoen euro).

De hogere beurstaks zou niet van toepassing zijn op de Staatsbons, maar wel op de beveks en sicavs (van 0,65 procent naar 1 procent). Voor andere beleggingsproducten is er sprake van een verhoging van 0,22 procent naar 0,25 procent. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content