Londen showt zijn modetoppers

Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Sinds kort heeft de trendy Londense wijk Bermondsey er een attractie bij: het Fashion & Textile Museum. Nog tot eind mei kunt u er terecht voor een collectie topstukken van ‘s werelds felst bejubelde couturiers.

Fashion & Textile Museum, 83 Bermondsey Street, London SE1 3XF, +44 20 74 03 02 22, www.ftmlondon.org. Met dank aan: www.visitbritain.com, www.eurostar.com

Met internationale, in glamour gesopte en nauwelijks stuk te krijgen uithangborden als VivienneWestwood, JohnGalliano, StellaMcCartney en ZandraRhodes moest het er ooit van komen: een textiel- en modemuseum voor Londen. Sinds mei 2003 is het zover, toen het Fashion & Textile Museum zijn roze, met stardust besprenkelde deuren opende. Modeontwerpster Zandra Rhodes ijverde al meer dan een decennium lang voor de oprichting van het museum. Ze schonk het ook haar archief en investeerde er nog een aardige duit in. De hoofdsponsors van het museum zijn de luxemerken VeuveClicquot, Moschino en Godiva.

Het resultaat laat zich raden, tenminste indien u een beetje vertrouwd bent met de flamboyante stijl en de licht exuberante smaak van Zandra Rhodes: een fleurig en fraai gesculpteerd gebouw dat moeilijk aan de aandacht van de toevallige voorbijganger weet te ontsnappen. Een creatie van de befaamde Mexicaanse architect RicardoLegorreta, die op een ingenieuze manier eenvoudige ruimtes met complexe volumes combineert. Hoeveel de kleurrijke zaak heeft gekost, blijft een geheim.

De keuze van Dries Van Noten

Hoewel het museum zich op termijn wil profileren als een educatief en publiek toegankelijk labo voor mode en textiel, is men voorlopig volop bezig met het bijeengraaien van een permanente collectie.

De aandacht gaat nu dan ook naar de tentoonstelling My FavouriteDress, die nog loopt tot mei 2004. Het concept? Aan 70 internationale modeontwerpers werd gevraagd om uit hun recente collecties hun lievelingsjurk te kiezen. Het resultaat? Een exquise en gevarieerde expositie met pareltjes van luisterrijke namen als GiorgioArmani, Dolce&Gabbana, JohnGalliano, ChristianLacroix, ThierryMugler, PacoRabanne, Valentino, EmanuelUngaro en DriesVanNoten, die een prominent stekje heeft veroverd in de contemporaine modewereld.

De jurk van Halle Berry

De ruimte – belicht als een discotheek – wordt opgefleurd met pronkstukken die aan ragfijne, mobiele kapstokken hangen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de favoriete jurk van DonatellaVersace, een bonte, fris gekleurde mozaïek uit doorzichtig kant, rijkelijk bezet met pareltjes en de vergulde signatuur van de ontwerpster? Of de sexy jurk van ElieSaab, een karmijnrode hoepeljurk die uitloopt in zwarte tule bezet met rozenmotieven? De ravissante actrice HalleBerry droeg het prachtexemplaar toen ze voor het eerst een oscar in haar handen gedrukt kreeg.

Het museum trekt niet alleen verstokte modeliefhebbers aan, het fungeert als het hart van Bermondsey, een rustieke arbeiderswijk nabij het station van LondonBridge, die zich gestaag heeft weten te ontpoppen tot één van de hipste hotspots. Dat merk je aan de talloze nieuwe kunstgalerieën en antiekzaken, de gezellige pubs en restaurants, de vermaarde architectenbureaus én de astronomisch hoge huurprijzen voor flats en woningen.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content