Lance Armstrong achterna

Zes maand geleden keed Mark James, de gewezen kapitein van het Europese Ryder – Cupteam, de dood nog recht in de ogen. Vandaag wil hij weer de golfbaan op.

Ook topsporters kunnen ten prooi vallen aan kanker. De Amerikaanse wielerkampioen Lance Armstrong is daarvan ongetwijfeld het beste voorbeeld, maar ook de kapitein van het Europese team in de Ryder Cup 1999, de Engelsman Mark James, maakte in oktober vorig jaar bekend dat hij aan de gevreesde ziekte leed.

Nu, twee zware operaties en een chemokuur later, wil James opnieuw de golfbaan op. Meer bepaald in mei, voor het toernooi in Wentworth. En dat is een heus mirakel als men weet dat zijn teelbalkanker uitzaaide naar de buik.

“Ik werd met de neus op de feiten gedrukt: plots was de kans groot dat ik zou sterven,” verklaarde James aan de Britse krant Daily Mail. “Op dat moment dacht ik helemaal niet meer aan golf. Ik had andere zorgen aan m’n hoofd. Maar nu de ziekte in bedwang lijkt, kan ik opnieuw beginnen trainen en… hopen. Hopen dat ik over een paar weken opnieuw zal spelen.” James wil eerst aan zijn conditie werken, wellicht via gym. Midden april trekt hij dan de baan op om opnieuw een balletje te slaan.

Tijdens de Ryder Cup 1999, in het Amerikaanse Brookline (Massachusetts), ging Mark James als Europees kapitein door de hel. De zeer pro-Amerikaanse sfeer was er ronduit verziekt en James zelf hield ook geen blad voor de mond. Verleden jaar werd James aangeduid als vice-kapitein van het team, naast de Schot Sam Torrance. Maar toen zijn dagboek over de editie 1999 verscheen, mocht hij die titel inleveren. In het boek haalde de Engelsman immers zwaar uit naar Nick Faldo, Tony Jacklin en de Amerikanen in het algemeen.

“Ik wilde zelf niet opstappen als vice-kapitein, maar na dat boek werd het me zeer moeilijk gemaakt. Ik wilde dat de verantwoordelijken voor de Ryder Cup een duidelijk standpunt zouden innemen, en dat ze me officieel zouden opzijschijven. Maar die lui proberen de confrontatie altijd te onlopen. Omdat ze niet dicht genoeg bij de spelers staan.”

James ergerde zich vooral aan de houding van Jean Van de Velde, vooral nadat die wist dat hij in Brookline pas vanaf de enkels op zondag zou spelen. “Van de Velde spuide gewoon kritiek om kritiek te spuien. Maar nu komt de volgende Ryder Cup eraan, en die wordt bij ons in Engeland op de Belfry gespeeld. Ik heb vertrouwen in de Europese mentaliteit. Er zal trouwens van dichtbij worden toegezien: supporters die zich misdragen, vliegen eruit.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content