Kunstkammer 2.0

Wunderkammers en curiositeitenkabinetten zijn in. Opgezette dieren, decoratieve curiosa, botanische prenten: de markt voor curieuze verzamelobjecten trekt weer aan. Dat is te merken aan het aanbod van interieurzaken en kunst- en antiekbeurzen, maar ook in de hedendaagse kunst. Tom Liekens en Darwin, Sinke & Van Tongeren openen deze week shows die refereren aan de zestiende- en zeventiende-eeuwse wunderkammertraditie.

De schilder en tekenaar Tom Liekens exposeert bij galerie De Zwarte Panter in Antwerpen. Hij reflecteert over de onrealistische manier waarop de natuur wordt weergegeven in schilderijen, sprookjes en films. Het inspireert hem tot een reeks werken die bol staan van referenties aan de negentiende-eeuwse landschapskunst, maar evengoed aan King Kong of Jurassic Parc.

In Art Sablon, de galerie van Jonathan Kugel op de Brusselse Zavel, tonen Darwin, Sinke & Van Tongeren werken die geïnspireerd zijn op Hollandse en Vlaamse dierenstillevens uit de barok. Ze tonen sculpturen met unieke opgezette dieren, maar ook foto’s van fases in het taxidermieproces. De werken van het Haarlemse duo zijn van een morbide schoonheid en reflecteren over de verdwijnende biodiversiteit op onze planeet.

Tom Liekens, One Million Years B.C., van 8 september tot 28 oktober in De Zwarte Panter in Antwerpen

The Angels are Above, van 6 tot 27 oktober in Art Sablon in Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content