‘Jong talent aantrekken blijft een uitdaging’
De omstandigheden waarin Rebecca Tielemans een jaar geleden de leiding nam bij Marsh België waren bijzonder moeilijk. In november ging de economie door een tweede lockdown. “Het was niet vanzelfsprekend op afstand alle teams goed te leren kennen en voeling te houden met de klanten”, vertelt ze. “Dat we daarin geslaagd zijn, bewijst dat de 400 medewerkers een hechte groep zijn. Het was voor mij een leerrijk maar ook vermoeiend jaar. Als CEO komen alle disciplines en alle eindbeslissingen uiteindelijk bij jou terecht. Dat was voor mij een evenwichtsoefening. Ik heb moeten leren doseren.”
Welke strategie hebt u uitgerold?
REBECCA TIELEMANS. “We maken de shift van verzekeringsmakelaar naar risicoadviseur. Bedrijven en kmo’s hebben heel wat vragen over hun risicobeheer. Wij willen hen daarin bijstaan door alle risico’s te analyseren en in kaart te brengen. In functie daarvan gaan we op zoek naar een oplossing. Dat kan preventie of een betere spreiding van de risicokosten zijn. Pas in laatste instantie zoeken wij een verzekeringsoplossing in de vorm van een polis. De verzekering is het sluitstuk van dat begeleidingsproces.”
Welke gevolgen heeft die shift?
TIELEMANS. “Het grootste kapitaal van een advies- en dienstverlenend bedrijf als Marsh zijn de werknemers. Wij zitten volop in de war for talent. Door de vergrijzing gaat een hele generatie met pensioen. Wij leiden jongeren op om hen te vervangen. Maar het aantrekken van jong talent is een uitdaging. Als verzekeringsmakelaar hebben we niet het imago een aantrekkelijk beroep te zijn. Terwijl de adviesfunctie van ons beroep net heel interessant is en Marsh veel mogelijkheden biedt voor interne groei en mobiliteit. Ik heb onze medewerkers tijdens de coronaperiode ook veel vrijheid gegeven. Ze konden werken op de plaats van hun keuze. We zijn gestart met de volledige herinrichting van onze kantoren. Die moeten er zijn voor creatieve meetings, overleg met collega’s en teamevents. Wat via thuiswerk kan, gebeurt het best thuis.”
De prijzen van bedrijfsverzekeringen zitten al een hele tijd in de lift, en ik verwacht niet meteen een ommekeer
Hoeveel vacatures staan nog open?
TIELEMANS. “Zo’n 25. Ik ben vooral trots op de vijftien jonge afgestudeerden die we hebben aangeworven en opgeleid. We maken van hen ambassadeurs. Je voelt dat dat zorgt voor een jeugdige vibe en nieuwe ideeën.”
Welke risico’s zijn de grootste voor ondernemingen? Blijven ze betaalbaar?
TIELEMANS. “Cyberrisico’s en het falen van de IT-beveiliging blijven het grootste probleem. Sommige verzekeraars trekken er hun handen van af, zeker als het gaat om het vergoeden van ransomware. Daarnaast zijn de gevolgen van de pandemie en van de klimaatverandering, net als disrupties in de aanvoerketen, belangrijke risico’s die nooit helemaal met een verzekering zijn af te dekken. De prijzen van bedrijfsverzekeringen zitten al een hele tijd in de lift, en ik verwacht niet meteen een ommekeer. Daardoor zoeken ondernemingen alternatieve oplossingen. Er worden meer captives opgericht en gebruikt, en er is meer aandacht voor preventie.”
Rebecca Tielemans
Is: CEO van de verzekeringsmakelaar Marsh België
Vrije tijd: reizen, musea bezoeken, koken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier