Jong geleerd is oud gedaan

Terwijl het afwachten is of en hoe de Griekse knoop wordt ontward, wordt dat ook de eerste grote test voor een aantal nieuwe beleggers. Met veel genoegen lezen we verhalen in de pers of horen we bij financiële instellingen dat steeds meer jongeren aandelen kopen. Met meestal maar enkele honderden euro’s wagen ze hun eerste stappen op de beursvloer. We kunnen er zelf van meespreken. Tijdens de recente Beleggerscompetitie die we sinds vele jaren samen met Keytrade Bank organiseren, zien we de jongste jaren één grote constante: het stijgend aantal studenten dat deelneemt. De editie 2015 bracht weer tweeduizend studenten extra op de been.

Jongeren hebben een dubbele motivatie om de stap naar de beurs te zetten. Vooreerst is er de ultralage rente op het spaarboekje. Sparen brengt niets meer op en dus zoeken ze naar alternatieven, die wel geld opbrengen. Aandelen liggen dan voor de hand. Maar daarnaast – en nog meer specifiek voor jongeren – is er het debat over de pensioenen. Langer werken leeft volop bij jongeren, maar ook het besef dat door de toenemende vergrijzing een hoog pensioen niet echt realistisch is. Steeds meer jongeren zijn ervan overtuigd dat ze hun wettelijke pensioen moeten aanvullen, om niet op hun levensstandaard in te boeten na hun actieve loopbaan.

De crashtest

We hopen dat Xander Michielsen, de winnaar van de studentenrangschikking in de Beleggerscompetitie 2015, het prototype is van de nieuwe generatie op de beurs. Hij doet een master in finance in Antwerpen en is al vele jaren actief op de beurs. Hij noemde beleggen zijn favoriete hobby.

Het is nu natuurlijk allemaal mooi. De aandelenmarkten zijn dankzij de lage rente en dus dankzij de steun van de centrale banken al jaren in een opwaartse tendens. Iedereen weet uit persoonlijke ervaring dat de eerste grote test de eerste crash is die we meemaken. Een mogelijke grexit kan ertoe leiden dat aan de boom wordt geschud. Het is uitkijken hoeveel jongeren die onlangs de beurzen hebben ontdekt, aan boord zullen blijven.

Het beste middel tegen een kater blijft de focus op de lange termijn houden en beseffen dat beleggen in aandelen geen spurt is, maar een marathon lopen. Regelmaat is ook cruciaal. Er niet veel geld insteken of aandacht aan besteden als de aandelenmarkten volop aan het stijgen zijn. Ook en vooral al geld dat je kunt missen erbij steken als de koersen zakken en de markten ook dan blijven volgen.

Beleggen is geen kwestie van snel en voortdurend geldgewin. Crashes horen bij aandelenbeleggingen zoals regenbuien bij het Belgische weer. Beleggen in aandelen is ook een verhaal van ervaring opdoen. Jongeren beleggen op de beurs met weinig geld en zullen een aantal beginnersfouten maken. Maar die zijn er al uit op het moment dat de spaarreserves groter worden en er dus meer geld vrijkomt om op de beurs te beleggen. Allemaal met het doel de levensstandaard op peil te houden na het pensioen en nog een mooie som te kunnen doorgeven aan de kinderen of kleinkinderen.

BELEGGEN IN AANDELEN IS GEEN SPURT, MAAR EEN MARATHON LOPEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content