Is Nasdaq de ideale bruid?

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Begin deze week kopte het elektronische weekblad Financial News dat Nasdaq, de Amerikaanse beurs voor groeiaandelen, en de Europese tegenvoeter Easdaq aan de vooravond van een intense samenwerking stonden. Vreemd, want enkele maanden geleden werd Nasdaq door Easdaq-oprichter Jos Peeters, vice-voorzitter van de beurs en gedelegeerd bestuurder van venture capitalist Capricorn nog omschreven als een dolende in de woestijn, die ongeveer alle Europese beurzen had opgevrijd maar bij gebrek aan activiteit nergens aan bod kwam. Is de (af)gewezen minnaar plots een begerenswaardige bruid?

JOS PEETERS (EASDAQ): “De media-aandacht die een berichtje in een elektronische nieuwbrief uitlokte, is sterk overtrokken. Ja, het klopt dat Easdaq praat met Nasdaq over samenwerking. Maar iedereen praat met iedereen over alles. Niets is definitief.”

TRENDS. Nasdaqs samenwerking met Easdaq mislukte, de fusie met London Stock Exchange evenzeer. De Amerikanen krijgen hier maar geen vaste voet. Heeft Nasdaq Easdaq meer nodig dan andersom?

PEETERS: “Nasdaq is een commercieel goed gerunde beurs. De merknaam is sterk. Maar ze hebben geen tradingplatform in Europa. Dat is hun grote zwakte. Een samenwerking is niet onlogisch, omdat Easdaq zo’n platform wel zal bieden.”

Wanneer? Na het uitstel zes maanden geleden werd beloofd dat het platform einde maart zou starten. Zit u op koers?

PEETERS: “Jawel. De software draait. Medewerkers worden getraind om ermee te werken. Er is inderdaad een uitstel geweest. Dat deed onze reputatie geen goed. Maar ik maak me sterk dat we snel het meest performante systeem van Europa zullen hebben.”

Ook de intrede van Nasdaqs market maker Knight Securities in de kapitaalstructuur van Easdaq brengt niet de gewenste toename in beursverrichtingen mee. Wanneer wordt Easdaq écht een Europese Nasdaq?

PEETERS: Een massale toename in beusverrichtingen zouden we misschien zelfs niet aankunnen, technisch gezien. Alles hangt samen: het uitstel van het platform, de intrede van Knight en de verhoopte samenwerking met andere beurzen. Eens de technologische basis is gelegd, kunnen we de versnelling wat opdrijven.

Dus eind maart komt alles in orde?

PEETERS: “Ik denk van wel. Maar schiet me niet dood als het twee weken langer duurt.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content