Internationaal Filmfestival

Van 10 tot en met 21 oktober kunt u in Gent weer naar het Internationaal Filmfestival.

Openingsfilm van deze 27ste editie is de spraakmakende Shakespeare-verfilming Titus. De regisseuse Julie Taymor begon haar carrière in de mime, het poppentheater en het avant-gardetoneel, voor ze naam maakte met haar Broadway-versie van Disney’s The Lion King. De wraakgeschiedenis rond de figuur van Titus Andronicus brengt Taymor in een theatrale en overrompelende mise-en-scène. De barokke enscenering wordt passend van antwoord voorzien door de soundtrack van Elliot Goldenthal, die het midden houdt tussen Broadway-musical, jazz en gezwollen romantiek. Hoofdrolspelers Anthony Hopkins en Jessica Lange zullen niet aanwezig zijn op de Belgische première. Julie Taymor en Goldenthal wel.

De competitie Impact van Muziek op Film opent met The House of Mirth, een tragisch liefdesverhaal met Gillian Anderson en Dan Akroyd in de titelrollen. Regisseur Terence Davies bracht in het verleden menig filmliefhebber in vervoering met Distant Voives, Still Lives, The Long Day Closes en The Neon Bible. De competitie bevat tevens de wereldpremière van Verboden te Zuchten, de eerste langspeelfilm van Alex Stockman.

De juryleden wacht dit jaar geen makkelijke taak om een prijs toe te kennen, want de selectie bevat enkele bijzonder sterke avant-premières. Met de geweldig knappe kungfu-film Crouching Tiger, Hidden Dragon keert Ang Lee terug naar zijn thuisland China. Alejandro Gonzales Inarritu schetst in zijn superb gestructureerde Amores Perros een onthutsend beeld van enkele individuen in Mexico City, Liv Ullman kaart in Faithless de man-vrouwrelatie aan in de beste Bergman-traditie, de Koreaan Jung Ji Woo brengt zijn versie van de huwelijkstrouw in het pakkende Happy End (de titel is uiteraard cynisch) en Wong Kar-wais bedwelmende In the Mood for Love behoort tot het beste uit de Cannes-oogst van dit jaar.

Het grote publiek werd via de Deense DOGMA-films al geconfronteerd met digitale video (DV), een techniek waar steeds meer filmmakers om diverse redenen (budgettaire beperkingen, het experiment of puur esthetisch) naar teruggrijpen. Het Gentse Filmfestival belichtte in het verleden al deze techniek van filmmaken. Dit jaar heeft het Digiforum plaats van 18 tot 20 oktober.

Info over het programma, de evenementen en de tentoonstellingen: Tel. 070-225 225 of op het net: www.filmfestival.be

piet goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content