Spectaculaire toename aantal werknemers van buitenlandse herkomst in Vlaanderen

© BELGA

In Vlaanderen is het aantal werknemers van buitenlandse herkomst sterk toegenomen. Opvallend: het aantal ‘autochtone’ werkenden daalt.

Het aantal werknemers van buitenlandse herkomst neemt in Vlaanderen spectaculair toe. Tegelijk is er een sterke daling van het aantal werkenden bij de ‘autochtone Belgen’. Dat bericht De Standaard vrijdag.

Het multiculturele karakter van de Vlaamse arbeidsmarkt blijkt uit een rapport van de Vlaamse overheid en het onderzoeksinstituut Steunpunt WSE uit Leuven. In Vlaanderen is ruim 18 procent van de bevolking in de beroepsleeftijd (tussen 18 en 65 jaar) van ‘buitenlandse herkomst’. Het gaat om iedereen die een andere dan de Belgische nationaliteit heeft (of heeft gehad), of van wie een van de ouders een niet-Belgisch paspoort heeft (gehad).

Niet-EU’ers koplopers

Die groep was in 2013 730.100 mannen en vrouwen sterk, liefst 132.200 meer dan in 2009. De toename was het grootst bij de niet-EU’ers (+81.800), maar ook het contingent Europeanen is tussen 2009 en 2013 flink gestegen (+50.400).

Tegelijk is de beroepsbevolking met een ‘Belgische herkomst’ – met Belgische nationaliteit en ouders met de Belgische nationaliteit – flink gekrompen: -72.000. Dat is vooral te wijten aan de vergrijzing in Vlaanderen. Die trend zal alleen maar toenemen, stelt het rapport. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content